Kroměříž: Zemědělci z kraje oslaví u nás dožínky. I s průvodem krojovaných

03.07.2022 10:06 | Tisková zpráva

Zemědělci ze všech regionů Zlínského kraje na konci srpna přijedou do Kroměříže, aby zde oslavili krajské dožínky. „Dožínková slavnost ke Kroměříži neodmyslitelně patří. Je příležitostí ocenit práci našich zemědělců a také se potěšit přehlídkou rozmanitých krojů a uměním folklorních souborů z Hané, ze Zlínska, Slovácka i Valašska,“ uvedl starosta Jaroslav Němec. Akci symbolicky zakončující žně pořádá Okresní agrární komora Kroměříž a město Kroměříž ve spolupráci s Domem kultury v Kroměříži za finanční podpory Zlínského kraje.

Kroměříž: Zemědělci z kraje oslaví u nás dožínky. I s průvodem krojovaných
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

Ve dvoudenním programu Dožínek Zlínského kraje 19. a 20. srpna nebudou chybět zmíněná vystoupení folklorních souborů, připravená je výstava zemědělské techniky a tradiční dožínkový jarmark. Součástí dožínkového programu bude průvod krojovaných účastníků, který projde od Domu kultury až na Velké náměstí a jako tradičně v něm městem projdou či projedou zástupci vedení města, Zlínského kraje i agrární komory. „Na průvod se letos velmi těším. V minulých dvou letech se totiž kvůli epidemii koronaviru uskutečnit nemohl,“ připomněla místostarostka Daniela Hebnarová.

Program zahájí v pátek 19. srpna dva podvečerní koncerty – cimbálová muzika Lintava a kapela Tempus hrající středověký rock. Sobotní oficiální program odstartuje v 11 hodin slavnostní předání dožínkového věnce hospodáři – hejtmanovi Zlínského kraje Radimu Holišovi poté, co na Velké náměstí dorazí dožínkový průvod. V rámci dalšího programu vystoupí pěvecký sbor Moravan, dechová hudba Vlčnovjané, folklorocková kapela Moravians a folklorní soubory z různých koutů regionu. V kostele sv. Mořice se mezi 13. a 14. hodinou uskuteční Děkovná mše svatá za úrodu. Pro děti je v podvečer připravena pohádka divadla eMILLIons Jak šlo tele do světa. Po celý den pak bude na Velkém náměstí probíhat dožínkový jarmark a výstava zemědělské techniky. Po oba dny budou na náměstí tvořit řezbáři ze Slovácka sochy na téma „múzy“ a Muzeum Kroměřížska se do oslav úrody zapojí výstavou o historii dožínkových slavností a komentovanými prohlídkami z projektu Zachraň jídlo. V době dožínkových oslav mohou návštěvníci muzea využít slevy vstupného.

Dožínky jsou jednou z nejstarších domácích i světových lidových tradic. Jejich smyslem byla oslava ukončení sklizně obilí, které zajišťovalo obživu na další období, a poděkování za štědré dary poskytnuté přírodou. Většinou se odehrávaly na statku hospodáře, který měl povinnost žence pohostit a radovánky chasy zaplatit. Dožínky se v Kroměříži konaly do roku 1974, tradice byla obnovena v roce 2007. V Kroměříži se pořádají proto, že na Kroměřížsku zemědělci pravidelně dosahují nejvyšších výnosů ve Zlínském kraji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…