Kroměříž jedná se Skašticemi o výměně katastrů, hernu v Kaplanově ulici nechce

27.08.2017 16:01

Kroměříž jedná s obcí Skaštice o výměně katastrů, aby se průmyslová a obchodní zóna v Kaplanově ulici stala celá součástí Kroměříže. Nyní její část patří do katastru Skaštic, které v lokalitě povolily hernu. Kroměříž přitom hazard ve městě zakázala vyhláškou z roku 2012, podle které všechny výherní automaty a podobná zařízení z města zmizely od ledna 2015.

Kroměříž jedná se Skašticemi o výměně katastrů, hernu v Kaplanově ulici nechce
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Nelíbí se nám to, hernu rozhodně na okraji města nechceme,“ uvedl starosta Kroměříže Jaroslav Němec. Radní proto pověřili místostarostu Pavla Motyčku, aby jednal s představiteli obce Skaštice o tom, aby herna nevznikla. „Budeme usilovat o to, aby do katastrálního území Kroměříž byly zahrnuty všechny budovy a pozemky nacházející se v bezprostřední blízkosti ulice Kaplanova,“ popsal Motyčka, který patřil k iniciátorům vyhlášky proti hazardu v Kroměříži.

Starosta Skaštic Richard Novák uvedl, že by se narovnání katastrů nebránil. „Bojím se ale, že výměna pozemků nebude jednoduchá,“ uvedl. Zastupitelé Skaštic schválili zřízení herny v červnu, zastupitelé Kroměříže to ovlivnit nijak nemohli. Podle Nováka obec očekává roční příjem z hazardu asi dva miliony korun. „Hospodaříme s pětimilionovým rozpočtem, byla by to pro nás velká pomoc,“ dodal Novák.

V sedmičlenném zastupitelstvu mají Skaštice čtyři zástupce zvolené za KDU-ČSL a tři nezávislé. Lidovec Novák řekl, že rozhodování o povolení herny nebylo jednoduché. „KDU-ČSL hazard nepodporuje, hodně dlouho jsem zvažoval, zda pro to zvednu ruku. Rozhodující byla možnost získat peníze do rozpočtu i to, že herna bude mimo obytnou zástavbu i školy,“ dodal Novák.

Herna je v rozporu s územním plánem

Herna umístěná nedaleko sjezdu z dálnice D1 by byla vzdálená od obce asi čtyři kilometry. Podle Nováka je lokalita územním plánem vymezena jako průmyslová zóna. „O povolení herny bude rozhodovat stavební úřad v Kroměříži. Podle mých informací je herna v rozporu s územním plánem Skaštic,“ dodal Motyčka, který je stejně jako skaštický starosta členem KDU-ČSL.

Pokud by stavební úřad hernu kvůli rozporu s platným územním plánem Skaštic nepovolil, obec by musela požádat o změnu územního plánu. „Máme změnu aktuálně rozpracovanou a nevím, jak bychom firmě, která chce hernu zřídit, odpověděli. Územní plán je ve Skašticích zvykem měnit jednou za čtyři roky,“ uzavřel Novák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.