Kroměříž opraví okna a dveře kanovnických domů v Jánské ulici

22.07.2021 11:38

Kroměřížská radnice chystá opravy v kanovnických domech v Jánské ulici, v nichž sídlí Základní umělecká škola Kroměříž. Budou zde repasována okna a vstupní dveře a instalována nová brána ve vjezdu do dvora z Pilařovy ulice. „Jedná se o skupinu historicky významných domů v městské památkové rezervaci v majetku města, proto jsme se rozhodli problém urychleně řešit,“ řekla místostarostka města Daniela Hebnarová.

Kroměříž opraví okna a dveře kanovnických domů v Jánské ulici
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

Podle Jany Gregorové z odboru regionálního rozvoje radnice zadá zpracování projektové dokumentace. „Zároveň zjišťujeme, zda je možné na repasi a výměnu oken a dveří kanovnických domů využít některý z vypsaných dotačních titulů,“ uvedla Gregorová.

Město se opravám kanovnických domů věnuje dlouhodobě. V současné době probíhá sanace sklepních prostor čtyř z pěti objektů, v prvním z nich byla sanace dokončena loni. Soubor domů v Jánské ulici (čísla popisná 27 až 31) náleží k nejhodnotnějším architektonickým celkům Kroměříže.

Vybudovány byly na popud biskupa Karla z Lichtensteinu-Castelcorna biskupským architektem a inženýrem Pietrem G. Tencallou na přelomu 17. a 18. století na místě drobných řemeslnických domků, starších měšťanských domů a staré obecní šatlavy. Ve druhé polovině 20. století byly jednotlivé budovy nešetrně zrekonstruovány.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…