Kroměříž si připomněla hrdinství rumunských vojáků při osvobozování města

04.05.2018 11:32

Kroměříž dnes uctila památku rumunských vojáků, kteří před 73 lety zemřeli při osvobozování města od nacistických okupantů. Pietního aktu v podobě položení věnců u pomníku na náměstí Míru se zúčastnilo několik desítek lidí.

Kroměříž si připomněla hrdinství rumunských vojáků při osvobozování města
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Připomínáme si hrdinské činy rumunských občanů, kteří zde položili životy. Jim vděčíme za to, že dnes máme Kroměříž krásnou,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Zástupce rumunského velvyslanectví v České republice Andrei Hateganu připomněl, že při osvobozování Československa zahynulo, bylo zraněno či prohlášeno za nezvěstné více než 66.000 rumunských vojáků. „Při osvobozování Kroměříže a Kojetína bojovali a umírali po boku vašich partyzánů. Jejich oběť upevnila vzájemné vztahy našich zemí,“ řekl Hateganu s tím, že při bojích v Kroměříži a Kojetíně padlo osm desítek rumunských vojáků.

Dodal, že dnešní pietní akt je příležitostí připomenout si společnou touhu po svobodě a ideály, které sdílíme. Ocenil také, že Kroměříž pečuje o to, aby památka na rumunské hrdiny zůstávala stále v živé paměti obyvatel města. „Bohužel, stále jsme se z děsivých událostí druhé světové války nepoučili. Od jejího konce v roce 1945 se ve světě vedlo či vede řada lokálních válek. Naštěstí se žádná z nich dosud nerozrostla do války světové,“ doplnil Němec.

Pietního aktu se zúčastnili i další představitelé kroměřížské radnice, zástupci armády, Československé obce legionářské, Českého svazu bojovníků za svobodu, Svazu válečných veteránů, studenti gymnázia i kroměřížští ostrostřelci, jejichž salva setkání zakončila.

Události druhé světové války si Kroměříž připomene i ve čtvrtek 3. května, kdy budou v 12:00 položeny věnce u hrobu generála Ludvíka Svobody na kroměřížském městském hřbitově. Při této příležitosti se do Kroměříže sjíždějí členové Společnosti Ludvika Svobody, zástupci generálního konzulátu Ruské federace v Brně a pamětníci z celého Česka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

10:23 Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví …