Kroměříž získala dotaci na energetickou analýzu městských budov

07.10.2022 16:48 | Tisková zpráva

Kroměřížská radnice získala dotaci od ministerstva průmyslu a obchodu na vypracování analýzy energetického hospodářství, přezkum spotřeby energií a zavedení informačního systému energetického managementu ve vybraných budovách ve vlastnictví města Kroměříže. Veřejnou zakázku na zpracovatele těchto dokumentů vyhrála pražská společnost Enviros, která nabídla cenu 179 tisíc korun bez DPH. Z dotace město uhradí 90 procent nákladů.

Kroměříž získala dotaci na energetickou analýzu městských budov
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

Součástí analýzy je vyhodnocování spotřeby energie a vody, optimalizace odběrných míst v budovách, popis způsobu sběru dat a stavu měřidel energií a vody a dat s jejich spotřebou souvisejících, jako jsou například podlahové plochy, počet uživatelů budov či klimatická data. „Zpracovatelé analýzy budou zejména hledat příležitosti k úsporám a možnému využití fotovoltaiky pro výrobu elektrické energie,“ uvedla Pavlína Cveková z odboru regionálního rozvoje. Zakázka zahrnuje také vytvoření energetické politiky města, stanovení rozsahu energetického hospodářství a návrh organizačního zajištění, stanovení kompetencí a odpovědnosti při jednotlivých činnostech. Práce by měly být hotové do konce letošního roku.

Pro první fázi zavedení energetického managementu byly vybrány budovy městského úřadu na Velkém náměstí, na Husově náměstí, v ulici 1. máje a na Riegrově náměstí, budovy Sociálních služeb města Kroměříže, Dům kultury, Knihovna Kroměřížska, sídlo Kroměřížských technických služeb, sportovní hala v Kotojedské ulici, fotbalový stadion či ZŠ Zachar. „Seznam objektů koresponduje se seznamem budov, v rámci kterých se prověřuje možnost umístění fotovoltaických elektráren,“ dodal vedoucí radničního odboru investic Libor Pecháček.

Zpracování analýzy a dalších dokumentů je v souladu s dalšími kroky radnice, které by měly vést k úspoře energií. Město již dříve schválilo pořízení energetického auditu a také zřízení pracovního místa energetického manažera, který bude zajišťovat činnosti zaměřené na efektivní využívání energií a snížení nákladů na energie, monitoring spotřeby energií či komunikaci s dotčenými odbory městského úřadu ohledně opatření souvisejících s nakládáním s energiemi. Energetický manažer bude výše zmíněné činnosti zajišťovat nejen pro budovy města, ale také pro budovy organizací zřízených a založených městem Kroměříž, tedy pro mateřské i základní školy, sportoviště a pro společnost Kroměřížské technické služby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Cheb: V areálu nádraží vyroste unikátní opravárenská hala

19:06 Cheb: V areálu nádraží vyroste unikátní opravárenská hala

V areálu chebského nádraží byla za účasti ministra dopravy Martina Kupky, generálního ředitele Český…