Kuděj, voni nás v Litomyšli nenuděj!

26.03.2018 10:01

Aneb vzkříšení českého spisovatele, bohéma, tuláka Zdeňka Matěje Kuděje v Litomyšli. Tak by se dal nazvat nenudná oslava, která se uskuteční o prvním květnovém víkendu. Čtení, uvedení nové knihy, divadlo, výstava, koncert, muzika, potulka i průvod ke hrobu - to vše je na programu neokázalého setkání.

Kuděj, voni nás v Litomyšli nenuděj!
Foto: Archiv
Popisek: Litomyšl

Centrem setkání bude litomyšlský hostinec U Černého orla a ústředním protagonistou podivuhodná a svérázná postava české literatury: Zdeněk Matěj Kuděj (1881- 1955), jehož finále života je spojeno právě s Litomyšlí. Tulák, pijan, kumpán Haškův a Panuškův, povídkář, veršotepec, herec bramborového divadla, překladatel Dickense, Scotta a Burroughsova Tarzana, redaktor, ale také houbař, lékárenský praktikant, kamelot, natěrač, čistič střev na jatkách, myč nádobí v New Yorku, farmář v Kanadě, vězeň carské policie v Kyjevě. Celoživotní mimoběžec a outsider, který se do čítanek nemohl vejít. 

Nezávislý podmelechovský spolek, který sídlí na Vysočině, se Kudějově osobnosti věnuje soustavně. Nejenže připravil divadelní představení, sestavené z Kudějových textů, ale v těchto dnech vydává také jedinečnou knihu, sestavenou z dosud neznámých a nepublikovaných Kudějových textů s názvem „Neklidný zadek mě pálí“. A právě v Litomyšli bude kniha slavnostně uvedena.

Editoru knihy se podařilo ve státních i soukromých archivech dohledat řadu Kudějových neznámých rukopisů a sestavit z nich čtivý celek. Jeho součástí jsou vtipné veršované říkanky, věnované různým osobnostem Humpolce, Polné, Ledče i Litomyšle; dále povídky, jejichž děj se odehrává na Vysočině i Kudějovy dosud nezveřejněné vzpomínky na Jaroslava Haška. A součástí knihy bude také několik vzpomínkových fragmentů na Z. M. Kuděje z pera jeho přátel, mezi jinými i těch litomyšlských – Jaromíra Metyše a Anny Soukupové. Výrazným doprovodem knihy bude cyklus celostránkových ilustrací českého výtvarníka a sochaře Jakuba Grece (asistenta sochaře Olbrama Zoubka), které také v onen májový víkend představí na samostatné výstavě. 
Součástí sobotního programu bude také potulka po Kudějových litomyšlských šlépějích pod vedením historika Martina Boštíka a podvečerní divadelní představení a koncert kapely TYGROO. Vydání knihy podpořilo Město Litomyšl, za což ctihodným představitelům patří vřelý dík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

16:31 Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

Na třídě 9. května provádějí zaměstnanci Technických služeb Tábor (TST) od 2. května 2024 ošetření k…