Kuděj, voni nás v Litomyšli nenuděj!

26.03.2018 10:01

Aneb vzkříšení českého spisovatele, bohéma, tuláka Zdeňka Matěje Kuděje v Litomyšli. Tak by se dal nazvat nenudná oslava, která se uskuteční o prvním květnovém víkendu. Čtení, uvedení nové knihy, divadlo, výstava, koncert, muzika, potulka i průvod ke hrobu - to vše je na programu neokázalého setkání.

Kuděj, voni nás v Litomyšli nenuděj!
Foto: Archiv
Popisek: Litomyšl

Centrem setkání bude litomyšlský hostinec U Černého orla a ústředním protagonistou podivuhodná a svérázná postava české literatury: Zdeněk Matěj Kuděj (1881- 1955), jehož finále života je spojeno právě s Litomyšlí. Tulák, pijan, kumpán Haškův a Panuškův, povídkář, veršotepec, herec bramborového divadla, překladatel Dickense, Scotta a Burroughsova Tarzana, redaktor, ale také houbař, lékárenský praktikant, kamelot, natěrač, čistič střev na jatkách, myč nádobí v New Yorku, farmář v Kanadě, vězeň carské policie v Kyjevě. Celoživotní mimoběžec a outsider, který se do čítanek nemohl vejít. 

Nezávislý podmelechovský spolek, který sídlí na Vysočině, se Kudějově osobnosti věnuje soustavně. Nejenže připravil divadelní představení, sestavené z Kudějových textů, ale v těchto dnech vydává také jedinečnou knihu, sestavenou z dosud neznámých a nepublikovaných Kudějových textů s názvem „Neklidný zadek mě pálí“. A právě v Litomyšli bude kniha slavnostně uvedena.

Editoru knihy se podařilo ve státních i soukromých archivech dohledat řadu Kudějových neznámých rukopisů a sestavit z nich čtivý celek. Jeho součástí jsou vtipné veršované říkanky, věnované různým osobnostem Humpolce, Polné, Ledče i Litomyšle; dále povídky, jejichž děj se odehrává na Vysočině i Kudějovy dosud nezveřejněné vzpomínky na Jaroslava Haška. A součástí knihy bude také několik vzpomínkových fragmentů na Z. M. Kuděje z pera jeho přátel, mezi jinými i těch litomyšlských – Jaromíra Metyše a Anny Soukupové. Výrazným doprovodem knihy bude cyklus celostránkových ilustrací českého výtvarníka a sochaře Jakuba Grece (asistenta sochaře Olbrama Zoubka), které také v onen májový víkend představí na samostatné výstavě. 
Součástí sobotního programu bude také potulka po Kudějových litomyšlských šlépějích pod vedením historika Martina Boštíka a podvečerní divadelní představení a koncert kapely TYGROO. Vydání knihy podpořilo Město Litomyšl, za což ctihodným představitelům patří vřelý dík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf nechá zateplit panelový dům v ulici Karolíny Světlé, práce začnou během léta

11:33 Varnsdorf nechá zateplit panelový dům v ulici Karolíny Světlé, práce začnou během léta

Šestnáct milionů korun má město připraveno v rozpočtu na zateplení panelového domu v ulici Karolíny …