Lanškroun: Nová městská poliklinika na ulici S. Čecha dostala od pardubických památkářů zelenou

14.03.2016 18:30 | Zprávy

Památkáři z Národního památkového ústavu v Pardubicích řekli „ANO“ objemové studii na přestavbu současné budovy polikliniky na ulici S. Čecha v Lanškrouně.

Lanškroun: Nová městská poliklinika na ulici S. Čecha dostala od pardubických památkářů zelenou
Foto: lanskroun.eu
Popisek: Renesanční radnice v Lanškrouně

Památkáři z Národního památkového ústavu v Pardubicích řekli „ANO“ objemové studii na přestavbu současné budovy polikliniky na ulici S. Čecha v Lanškrouně.

Tu se na začátku roku 2015 město Lanškroun rozhodlo opravit. Současná budova polikliniky je již řadu let ve velmi špatném stavu, což potvrdil i stavebně technický průzkum objektu z května 2015. Návrhem objemové studie byla pověřena firma LT Projekt, která se specializuje na projektování staveb pro zdravotnictví a lázeňství.

V projektu se předpokládá výstavba nové budovy polikliniky v několika etapách tak, aby byly minimalizovány dopady na stávající provoz. V první etapě by mělo dojít k ubourání dvou zadních křídel současné budovy. Na vzniklém prostoru bude vystavěn zadní trakt nové budovy, do kterého by se během druhé etapy přesunul provoz polikliniky. Druhá etapa počítá se zbouráním stávající budovy a dostavbou polikliniky do ulice S. Čecha podle projektu.

Celá budova je koncipována jako třípodlažní, tvořena je dvěma trakty propojenými schodištěm. V suterénu budovy jsou pak navržena parkovací stání. Konkrétní rozvržení jednotlivých pater zatím ještě nemá definitivní podobu.

Stav projektu a nejbližší plánované kroky vedení města ohledně polikliniky popsal starosta Radim Vetchý: „Protože je budova stávající polikliniky situována v městské památkové zóně, bylo nutné jednat s odborníky z Národního památkového ústavu v Pardubicích. Proběhla celkem tři jednání o způsobu rekonstrukce budovy polikliniky. Jednalo se také o vzhledu budovy, který musí být přijatelný i z dálkových pohledů na město. V současné době dokončuje firma LT PROJEKT práce na zadané studii, která bude prezentována na jednání rady města. Následně se vrátíme k jednání s lékaři, kterým bude možné představit konečnou verzi studie polikliniky. Navážeme také na jednání o podmínkách rekonstrukce budovy, ale i o návrhu nájemní smlouvy. Bez ohledu na jednání s lékaři budou probíhat již zahájené práce v prostoru před poliklinikou, kde vzniknou další parkovací místa.“

Archivní rešerše

Autoři objemové studie z firmy LT Projekt museli kvůli výtkám památkářů svoji studii upravovat hned několikrát. Památkáři trvali mimo jiné na zpracování archivního průzkumu – rešerše pro objektivní stanovení historické a architektonické hodnoty současné budovy. Dalšími požadavky bylo použití tradiční valbové střechy namísto ploché, snížení celkové výšky zejména zadního traktu budovy či využití možnosti výškového členění fasády.

Archivní rešerše vychází převážně z městských trhových knih Státního okresního archivu v Ústí nad Orlicí, ze Sbírky matrik Státního oblastního archivu v Zámrsku, z fondu Národního archivu v Praze i ze stavebních spisů Městského úřadu Lanškroun. Rešerše mimo jiné prokázala, že zástavba na místě současné polikliniky existovala již v 17. století, dům byl v archivních pramenech uváděn jako měšťanský s právem vařit si pivo pro vlastní potřebu, k domu náležela i zahrada. Více ze své současné podoby dům získal až v roce 1881, kdy ho jeho majitel přestavěl na současný rozměr. Oproti plánům však přistavěl i druhé patro, vnější podobu domu podle projektu také nikdy nerealizoval. Větší stavební úpravy, které daly poliklinice vnější podobou, jakou známe teď, byly provedeny v roce 1936, kdy byla renovována fasáda budovy.

Úpravy před poliklinikou

Zároveň s výstavbou nové polikliniky chce vedení města řešit i dopravní situaci kolem této budovy. V současné době již byly zbourány bývalé garáže sanitek, které stály naproti budově. Rada města na svém jednání dne 29. 2. 2016 rozhodla, že by zde měla vzniknout vydlážděná plocha s cca 20ti parkovacími stáními pro automobily. Zároveň dojde i k osazení svislého dopravního značení placeného parkování.

Pro další úpravy okolí a řešení dopravní situace by měly posloužit vykoupené pozemky pod bývalým autodružstvem poblíž budovy polikliniky.

nákres

letecký snímek

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Některé lávky na Benešově třídě čeká letos oprava

7:17 Hradec Králové: Některé lávky na Benešově třídě čeká letos oprava

Poté co byla v dubnu otevřena nová lávka u Kozlovky na Benešově třídě, bude město pokračovat ve zvel…