Lanškroun: V listopadovém hlasování bude veřejnost vybírat z dvaceti projektů

13.09.2019 15:11

Projekt participativního rozpočtu vstoupil do další fáze. Do konce července měli občané města Lanškroun možnost navrhovat projekty na rozvoj komunitního života, zlepšení prostředí či rozvoj města. Ty nejúspěšnější, v přibližné hodnotě jeden milion korun, budou v příštím roce realizovány.

Lanškroun: V listopadovém hlasování bude veřejnost vybírat z dvaceti projektů
Foto: lanskroun.eu
Popisek: Renesanční radnice v Lanškrouně

Během srpna zástupci městského úřadu posoudili realizovatelnost projektů, reálnou cenu a splnění pravidel participativního rozpočtu. Schváleno bylo 20 projektů, které se nyní představí široké veřejnosti. O vítězi a realizovaných projektech rozhodnou sami občané během hlasování od 1. do 14. listopadu.

Možnost podílet se na investicích města využilo celkem 23 občanů, kteří dohromady podaly 29 návrhů. Pouze 9 z nich nevyhovovalo podmínkám a tak do další fáze participativního rozpočtu nezasáhnou. „Do hlasování nebudou zařazeny projekty, u kterých byla cena nad stanovený limit 800 tisíc korun. V některých případech nelze akci zrealizovat, protože se nejedná o městské pozemky, v jednom pak nebyl navrhovatelem občan Lanškrouna. Některé projekty byly po konzultaci s navrhovateli mírně pozměněny. Upravovala se odhadovaná cena nebo název projektu,“ komentuje způsob vyhodnocení starosta města Radim Vetchý.

Během září a října budou všechny postupující projekty představeny na webových stránkách a v městských novinách. Od 1. do 14. listopadu pak bude široká veřejnost hlasovat o projektech, které radnice v příštím roce realizuje. Radní Hynek Brýdl doufá, že o hlasování bude stejný zájem jako o podávání projektů: „Jsme velmi rádi, že lidem není dění ve městě lhostejné a že do participativního rozpočtu projekty navrhovali. Sešlo se několik zajímavých nápadů, které podle mého názoru budou mít u veřejnosti úspěch. Některé projekty bohužel nebyly kvůli příliš vysokým nákladům schváleny, ale jsou to nápady, kterými se vedení města může do budoucna inspirovat.“

Do hlasování se mohou zapojit všichni občané města Lanškroun starší patnácti let. Aby bylo zabráněno opakovanému hlasování, tak bude ověřována totožnost hlasujících. Každému projektu bude možné udělit kladný hlas, záporný hlas, nebo pro projekt vůbec nehlasovat. Na základě celkového součtu hlasů pak bude stanoveno pořadí projektů. Vítězné návrhy se pak stanou součástí rozpočtu na rok 2020 a během roku budou zrealizovány.  Na realizaci projektů bude vyčleněna částka jeden milion korun.

Seznam projektů

*Červenou barvou jsou vyznačeny neschválené projekty, zeleně projekty schválené.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…