Lanškroun: Zvýšená koncentrace oxidu uhelnatého na Hale B. Modrého

08.11.2018 7:35

V neděli 4. listopadu během hokejového zápasu zkolaboval jeden hráč. Přivolaná Zdravotnická záchranná služba detekovala výskyt oxidu uhelnatého. Ihned byla přivolaná jednotka Hasičského záchranného sboru a pořadatelé přistoupili k neprodlené evakuaci objektu.

Lanškroun: Zvýšená koncentrace oxidu uhelnatého na Hale B. Modrého
Foto: lanskroun.eu
Popisek: Renesanční radnice v Lanškrouně

V neděli 4. listopadu během hokejového zápasu zkolaboval jeden hráč. Přivolaná Zdravotnická záchranná služba detekovala výskyt oxidu uhelnatého. Ihned byla přivolaná jednotka Hasičského záchranného sboru a pořadatelé přistoupili k neprodlené evakuaci objektu. Přivolaná jednotka Hasičského záchranného sboru naměřila koncentraci CO nad ledovou plochou 60 ppm. Tato koncentrace je sice poměrně hluboko pod normovanou hodnotou, ale při dlouhodobější expozici již může být nebezpečná. Proto se doporučuje při této koncentraci vyvést přítomné do nezamořeného prostoru přibližně do 100 minut. To bylo, dle vyjádření správce haly, splněno.

Podle všech dostupných informací byla tato mimořádná situace způsobena tím, že při poruše vlastní elektrické rolby byla narychlo zajištěna rolba na propan-butan. Při vzájemném působení vydýchaného vzduchu v důsledku vysoké návštěvnosti (vyšší obsah CO2) a zplodin rolby na plynový pohon došlo k závažnému negativnímu ovlivnění zdraví účastníků hokejového zápasu.

Následně, prostřednictvím vedoucích mužstev, byly informovány rodiny hráčů, trenéři a rozhodčí o nutnosti dalšího sledování zdravotního stavu. Někteří z nich podstoupili kontrolu v Orlickoústecké nemocnici.

V pondělí 5. listopadu svolal starosta města Radim Vetchý operativní schůzku k řešení nastalé situace za účasti místostarosty města a jednatele Technických služeb Lanškroun, s. r. o. Miloše Smoly, druhého místostarosty města Oldřicha Strnada, správce haly B. Modrého Jiřího Černého, tajemníka Městského úřadu Lanškroun Jaroslava Brandejse, pracovníka krizového řízení Městského úřadu Lanškroun Aleše Hampla, velitele požární stanice Lanškroun Jiřího Katzera a velitele Městské policie Stanislava Popeláře.

„Podle mého názoru došlo k pochybení a je nezbytné provést na hale B. Modrého kontrolu. Současně budu požadovat sdělení, jakým způsobem byl provoz zabezpečen a dále, jakým způsobem byla hala během nedělního zápasu odvětrávána. Možné pochybení ohrozilo účastníky hokejového zápasu na zdraví. Věc budeme řešit v rámci pracovně-právního vztahu se správou haly,“ uvedl místostarosta města Miloš Smola.

Účastníci schůzky se dohodli, že musí být bezodkladně provedena kontrola bezpečnostním technikem a nové měření na přítomnost oxidu uhelnatého. Technik BOZP Ilja Michalec na základě kontroly stavu dokumentace zapůjčené rolby sdělil, že v návodu k obsluze a údržbě není uveden zákaz používání tohoto typu v halách, ovšem podmínkou je dostatečné odvětrání prostor. Závadou je nepředložení poslední kontroly katalyzátoru. Dle dodatečně předloženého servisního dokladu ze dne 24.11.2017 byla rolba bez závad.

Zástupce Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje potvrdil, že během dnešního měření nebyla zjištěna žádná přítomnost CO. Další měření je naplánováno na konce pracovního týdne.

Technický stav rolby bude prověřovat Inspekce Policie ČR. Rolba je v současné době zapečetěna a uložena v areálu technických služeb.

„Jsme si vědomi závažnosti vzniklé situace. Odhalili jsme její příčiny a zahájili jsme činnosti, které povedou k tomu, že se obdobný stav nebude opakovat. Hráčům přeji brzké uzdravení a jejich rodičům sílu k překonání náročných chvil,“ doplnil starosta města Radim Vetchý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

7:37 Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě jsou pořádány akce v duchu OSL…