Lázně Bělohrad: Pod Zvičinou se naučíte tance z různých koutů světa

13.06.2018 10:01

Mezinárodní folklorní festival Pod Zvičinou se koná až do neděle 17. června. Do Lázní Bělohrad míří domácí i zahraniční folklorní soubory například z Lotyšska, Portugalska nebo Slovenska. Během festivalu bude nově oceněn i Mistr tradiční rukodělné výroby.

Lázně Bělohrad: Pod Zvičinou se naučíte tance z různých koutů světa
Foto: belohrad.cz
Popisek: Lázně Bělohrad

Mezi 13. až 17. červnem pohltí Lázně Bělohrad lidové umění z domácích i zahraničních krajin. Pořadatelé festivalu Pod Zvičinou pro letošní 44. ročník připravili řadu novinek. Součástí pětidenního programu budou například nově workshopy, ve kterých se každý návštěvník naučí lidové tance z Česka i zahraničí.

„Festival se bude od pátku odehrávat výhradně v Zámeckém parku v Lázních Bělohrad. Snažili jsme se tak vyjít vstříc návštěvníkům, abychom předešli polemice, kde se zrovna festival odehrává. Další novinkou je propojení s tradicemi rukodělných regionálních výrobců. Během nedělního galaprogramu oceníme Mistra tradiční rukodělné výroby. Jedná se o ocenění Rady Královéhradeckého kraje a předávat ho bude hejtman Jiří Štěpán,“ uvedla ředitelka festivalu Zdena Rychterová.

Pozvání na folklorní festival Pod Zvičinou přijala řada souborů z Česka – Hořeňák a Hořeňáček z Lázní Bělohrad, Vysočan z Hlinska, Úsvit z Českých Budějovic, Salajka a Salajenka z Dambořic, Vrtek a Úsměv z Opavy a Nisanka z Jablonce nad Nisou. Pořadatelé plánují i účast zahraničních výprav, a to z Holandska, Portugalska, Lotyšska a Slovenska

Kromě folklorních souborů přijedou do Lázní Bělohrad také skupiny historického šermu a návštěvníci si budou moci prohlédnout středověké tábořiště, dobové zbroje i zbraně a zkusit si, jak vypadal život ve středověku.

Součástí programu festivalu bude i tradiční Bělohradský jarmark nebo vystoupení skupin Two voices Jany Rychterové, Beat Brtewski a spolku Dalibor. Členové jednotlivých folklorních souborů se utkají v soutěži o nejlepší kotlíkový guláš a o vítězi rozhodnou návštěvníci. Kdo by chtěl naopak nějaké to kilo shodit, může se zúčastnit Polka rallye, která je zapsaná v České knize rekordů. Více informací na fcb,webu: podzvicinoufest.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…