Letci Balejkovi byla ve Valašských Kloboukách odhalena socha

27.04.2017 15:33

Nová dominanta školního areálu byla odhalena za účasti rodinných příslušníků plukovníka Balejky, vzácných hostů, představitelů města a také žáků, kteří slavnostní setkání obohatili svým vystoupením.

Letci Balejkovi byla ve Valašských Kloboukách odhalena socha
Foto: wikipedia
Popisek: Valašské Klobouky

Ozdobou Jara s Josefem Balejkou a také parku před valašskoklobouckou základní školou se ve středu 26. dubna stala socha slavného letce, kterou na přání Marie Balejkové zhotovil řezbář Zdeněk Matyáš. Nová dominanta školního areálu byla odhalena za účasti rodinných příslušníků plukovníka Balejky, vzácných hostů, představitelů města a také žáků, kteří slavnostní setkání obohatili svým vystoupením.

„Umístění sochy plukovníka Josefa Balejky u základní školy je symbolické. Má mladé generaci připomínat hrdinství, odvahu a vlastenectví našeho rodáka, který dokázal opustit domov a zdejší valašský kraj, aby odvážně bojoval za svobodu. Socha je současně orientována tak, aby se letec díval směrem na své rodné město,“ vyjádřila starostka Eliška Olšáková a za realizaci díla poděkovala Marii Balejkové i Zdeňku Matyášovi.

Jaro s Josefem Balejkou zve širokou veřejnost na další významnou akci už v příštím týdnu, a to v úterý 2. května, kdy bude na Masarykově náměstí od 10 do 17 hodin vystavena maketa legendárního letounu Spitfire. Se strojem tohoto typu létal v perutích britské Royal Air Force právě Josef Balejka. V 17 hodin bude v kině Svět následovat vyhodnocení soutěže „Po 100pách plukovníka Balejky“, beseda a filmové promítání dokumentu Medailonek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…