Liberec: Důstojná připomínka odkazu Václava Havla

19.12.2017 13:01

Dne 18. 12. 2017, tedy v den smutného výročí prvního prezidenta samostatné České republiky, se symbolicky v prostorech Krajské vědecké knihovny uskutečnila Tak trochu jiná konference zaměřená na mládež. Namísto symbolů a gest šli v Liberci přímo v idejích Václava Havla. Zvolená forma konference byla totiž v České republice jedinečná – Open space technology, ve které si účastníci sami vytvářejí diskusní témata a jsou zodpovědní i za celý průběh konference.

Liberec: Důstojná připomínka odkazu Václava Havla
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Zvolená forma konference byla totiž v České republice jedinečná – Open space technology, ve které si účastníci sami vytvářejí diskusní témata a jsou zodpovědní i za celý průběh konference.

"Podařilo se nám něco zcela unikátního. Mezi 100 návštěvníky byli žáci základních a středních škol, ale i vysokoškoláci, pedagogové, profesoři, radní města Liberec, poslanci a významné osobnosti regionu. To dodalo celé konferenci obrovský význam a šmrnc.“ vysvětluje unikátnost akce organizátor, Antonín Ferdan. Cílem konference byla podpora strukturovaného dialogu mládeže a boj s lhostejností. Celkem se v rámci diskusí otevřelo 15 témat, mezi nimiž nechyběly otázky bezpečnosti, možností trávení volného času po škole, nebo i veřejná dílna.

"Jedním z velmi silných výstupů je i konkrétní plán na vybudování volnočasového prostoru pro mladé lidi v jednom z pater obchodního domu Delta. Majitel budovy, pan Bláha, přislíbil podporu a pomoc s tímto záměrem. Budeme ho jednoznačně chtít dál rozvíjet a skutečně realizovat to, co jsme během konference vytvořili.“ doplňuje student GFXŠ, Matyáš Moc.

Mimo jiné se zde otevřelo i další citlivé téma pro liberecké, kterým je budova, v níž kdysi byla slavná Kavárna Pošta, která dnes zeje prázdnotou zastřenou občasnými uzavřenými akcemi. Osud této kavárny má být v budoucích letech předmětem velkých diskusí a je nasnadě, že bude i volebním tématem pro komunální volby v roce 2018. "Výhodou této metody vedení konference je i to, že mnoho témat se děje mimochodem a bokem hlavního proudu diskusí. Téma Kavárny Pošta bylo jednou z nich, kdy nad hrnkem kávy diskutovali osobnosti společně s žáky a pedagogy. Výstupem má být plán na to, aby budovu získalo k užívání město, ideálně Divadlo F.X.Šaldy, které je přímo naproti.“ dodává Ferdan. Spolu s tímto tématem se objevil i jasný odpor k přejmenování další slavné budovy Brouk a Babka. Studenti chystají dopis zastupitelům města Liberec.

Více informací o metodě ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

19:27 Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

Kompletní obnovou uličního profilu projde slepý úsek Šantovy ulice od parkoviště po tř. 17. listopad…