Liberec: Modernizace parovodu začala v Pavlovicích

28.06.2018 16:51

Cesta k levnějšímu teplu a hezčímu Liberci. Po letech jednání s městem spustila liberecká teplárna dlouho očekávanou výměnu ztrátových parovodů. Postupně je nahradí moderní horkovody schované pod zemí.

Liberec: Modernizace parovodu začala v Pavlovicích
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

S pokládáním nového potrubí se začalo v úterý 26. června v Pavlovicích. Symbolický výkop stavby provedli za město Liberec primátor Tibor Batthyány a náměstek pro ekonomiku, strategický rozvoj a dotace Jan Korytář. Modernizace bude trvat dva roky. Jako první přišla na řadu právě větev z Pavlovic. V příštím roce zmizí nevzhledné potrubí z koryta řeky Nisy. Otevře se tak prostor ke zpřístupnění řeky pro obyvatele a návštěvníky Liberce.

Cílem projektu GreenNet je především snížení enormních ztrát tepla na jeho přenosu z teplárny ke spotřebitelům (zhruba o čtvrtinu). Právě ztráty v rozvodech jsou jedním z hlavních problémů, který stojí za současnou cenou tepla. Výměna parovodů by tak v budoucnu měla vést k dalšímu zlevnění tepla pro Liberečany.

Z Pavlovic budou dělníci budou postupovat směrem do centra přes Růžodol a končit budou u hlavního zdroje teplárny na ulici Dr. Milady Horákové, který se bude také modernizovat. Trasa horkovodu zůstane stejná jako u parovodu, zejména u řeky Nisy ale bude výměna patrná na první pohled. Z koryta v centru města totiž potrubí zcela zmizí. Jednak ho hyzdí a do jisté míry i blokuje průtočnou výšku.

Podle místopředsedy představenstva Teplárny Liberec Petra Heincla nebudou dodávky tepla po dobu modernizace ohroženy. Nelze vyloučit drobné výpadky při přepojování, nemělo by to ale mít zásadní vliv na tepelný komfort uživatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…