Liberec: Modernizace polského úseku železničního spojení z Liberce do Žitavy

31.10.2019 9:16

Političtí zástupci okresu Zhořelec, Libereckého kraje a zemského okresu Görlitz, měst Bogatyně, Žitava, Hrádek nad Nisou a dopravních svazů ZVON (Horní Lužice – Dolní Slezsko) a KORID LK podepíší v sobotu 2. listopadu 2019 u příležitosti oslav 160. výročí železničního spojení Liberec–Žitava společné prohlášení. Připomenou v něm svým národním vládám, že je třeba se co nejdříve shodnout na vyřešení opravy 2,7 kilometru dlouhého polského úseku na této trase.

Liberec: Modernizace polského úseku železničního spojení z Liberce do Žitavy
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Úsek dlouhý zhruba 2,7 kilometru se nachází v tak špatném stavu, že tudy vlaky mohou projíždět rychlostí maximálně 40 km/h. Pro zlepšení obsluhy polského území by bylo přínosné vybudovat novou zastávku v obci Porajów.

„Bohužel jsou stav trasy a dlouhodobé překážky v sanaci důkazem, že také uprostřed Evropy, v Trojzemí, v rámci kterého se spolupracuje na tolika myslitelných úrovních, ještě stále existuje tolik nepochopitelných překážek,“ řekl Thomas Zenker, primátor města Žitavy.

Doba trvání jízdy ze  Žitavy do Liberce se díky pomalé rychlosti přes polský úsek prodlužuje, což s sebou nyní přináší také problémy pro zavedení plánované křižovatky tratí saské sítě SPNV v Žitavě. „S ohledem na skutečnost, že tato trasa představuje velmi důležité spojení v rámci euroregionu, které propojuje Liberecký kraj, ale také polské Krkonoše se saským hlavním městem a německou a evropskou sítí železnic, prosíme polskou centrální vládu, aby přistoupila na nabídku německé a české strany. Po patnácti letech společného soužití v Evropské unii není možné stav železnice považovat za úspěch,“ vysvětlil hejtman Libereckého kraje Martin Půta cíl společného prohlášení.

Úsek trasy mezi Hrádkem nad Nisou a Žitava je již mnoho let předmětem snažení Euroregionu Nisa a okresů a měst na Trojzemí Polsko/Německo/Česká republika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…