Liberec: Nepřístupné památky blíže lidem, i to jsou Dny evropského dědictví

28.08.2019 9:16

Zajímavé a také částečně nebo úplně nepřístupné památky se během Dnů evropského dědictví otevřou pro veřejnost. Konají se v týdnu od soboty 7. září do neděle 15. září. Letošním tématem jsou „Památky a zábava“. V rámci Dnů evropského dědictví se nejen zpřístupní veřejnosti spousta staveb, ale je připraven i doprovodný program s přednáškami, slavnostmi a koncerty.

Liberec: Nepřístupné památky blíže lidem, i to jsou Dny evropského dědictví
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

„Při návštěvě památkově chráněných budov je zajímavé poznat nejen jejich historii, ale podívat se také na skvělé řemeslo našich předků. Obdivuhodné je mimo jiné to, jak jej zvládali i bez dnešních sofistikovaných nástrojů, se znalostmi a dovednostmi děděnými z generace na generaci. Na památkách je vždy co objevovat,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V rámci Dnů evropského dědictví se návštěvníkům otevře okolo 60 památek. Lidé se mohou těšit i na zajímavý kulturní program, například ten v Jilemnici, kde na ně čeká od 2. do 7. září vycházkový okruh, který je provede po místech souvisejících s výročím 130 let od založení Klubu českých turistů ve městě.

V Muzeu výroby korálků v Alšovicích si mohou lidé pohrát v kreativních dílničkách nebo si užít komentované prohlídky výroby. V sobotu 14. září 2019 proběhne i s průvodním slovem návštěva kostela Nalezení sv. Kříže v Liberci. O víkendu 14. a 15. září se pak v Železném Brodě uskuteční Skleněné městečko, tradiční setkání sklářů, výtvarníků, historiků, sběratelů i laických obdivovatelů sklářského umění a kvalitního řemesla.
Seznam zapojených a otevřených památek najdou zájemci ZDE. Národní zahájení Dnů evropského dědictví se uskuteční v Litomyšli od pátku 6. září do neděle 8. září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Knihovna nakročila k moderní instituci

19:06 Jablonec nad Nisou: Knihovna nakročila k moderní instituci

Městská knihovna Jablonec nad Nisou, p. o., uspěla v dotačním programu Veřejné informační služby kni…