Liberec: Odbor ekologie a veřejného prostoru spravuje i skalní masivy

10.05.2018 19:02

Aktuálně z prováděných prací na skalním masivu v ulici Dr. Milady Horákové, opěrné zdi ve Svatoplukově a cestní sítě v parku Petra Bezruče v Riegrově ulici

Liberec: Odbor ekologie a veřejného prostoru spravuje i skalní masivy
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Odbor ekologie a veřejného prostoru spravuje po městě Liberci mimo jiné i skalní masivy. V současné době jsou dokončovány zajišťovací práce na skalním masivu v ul. Dr. M. Horákové u č.p. 146/99. Sanační práce spočívaly v odstranění porostu a náletových dřevin ze svahu, očištění skalních stěn a svahů, a to včetně odtěžení nestabilních bloků, vyzdění podezdívek, provedení zajištění skalních stěn a svahů speciálními ocelovými sítěmi, protierozními sítěmi, biopásy a také v zajištění stability skalních bloků pomocí kotvení. Po dokončení sanačních prací bude prováděn minimálně dvakrát ročně geotechnický monitoring. Celková sanace přijde město na necelé 4 miliony korun, kdy poměrná část bude hrazena z dotace Státního fondu životního prostředí.

V současné době také probíhá oprava opěrných zdí ve Svatoplukově ulici, které byly již delší čas v havarijním stavu. Tyto zdi drží poměrně prudký svah porostlý zelení směrem od ul. Stinná. Oprava je navržena tak, aby byl zachován původní vzhled stávajících zdí, které jsou obloženy žulovými hrubě opracovanými kvádry, a to včetně délky a výšky zdí. V jedné části ovšem muselo být přistoupeno ke kompletnímu rozebrání zdi a k jejímu novému provedení ze železobetonu s obkladem stávajícím kamenem, aby byla dostatečně zabezpečena stabilita svahu. Celkové náklady na stavbu činí necelý milion a půl korun.

Další stavební práce se taktéž nyní rozběhly v parku Petra Bezruče, který se nachází mezi ZOO a ul. Riegrova v Lidových sadech. Zde město přistoupilo ke kompletní obnově parkových cest, které již byly v nevyhovujícím stavu, a to hlavně díky přívalovým dešťům z minulých let, které v mlatových cestách vyhloubily hluboké erozní rýhy. Stavební úpravy spočívají v doplnění a obnově odvodňovacích prvků, přídlažeb a svodnic z kamenných odseků z liberecké žuly a opravě a doplnění povrchu cest o další materiál, tzv. perk, který byl v minulosti dešti splaven na přilehlé travnaté plochy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…