Liberec: Opravené školy snižují náklady na teplo. Město kontroluje úspory

12.07.2012 21:11

Investice vynaložené na rekonstrukce libereckých mateřských a základních škol, provedených v posledních pěti letech, se městu Liberci postupně vracejí.

Liberec: Opravené školy snižují náklady na teplo. Město kontroluje úspory
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Z energetických auditů vyplývá, že se ve většině z těchto škol daří plnit úspory tepelné energie a město tím šetří nemalé peníze. Zároveň tak splňují podmínky pro přiznání evropských dotací, díky kterým mohlo město Liberec v letech 2008 – 2011 provést rekonstrukce třinácti škol, konkrétně zejména výměnu oken, zateplení fasád a střech budov.

Polovina z dotčených škol již úspěšně prošla závěrečným odborným posudkem, který vyhodnocuje dodržení úspor tepelné energie dle podmínek v energetickém auditu. Ostatní objekty na něj teprve čekají, ale většina z nich podmínky prozatím plní. Ve čtyřech mateřských školách je nutné spotřebu tepla a teplé vody ještě více snížit. Například v MŠ Kamarád se připravuje rekonstrukce plynové kotelny a rozvodů, které způsobují tepelné ztráty. Vedení školských zařízení a následně i jednotliví zaměstnanci byli proškoleni v takzvaném energetickém managementu. Dozvěděli se tedy, jak zajistit optimální provoz budovy vzhledem k maximálním úsporám energie.

Výrazného šetření dosahuje například MŠ Sluníčko v Nových Pavlovicích. Před rekonstrukcí v letech 2007 – 2008 měla školka průměrnou spotřebu 856 GJ (ústřední topení + teplá užitková voda). Po stavebních úpravách byla průměrná spotřeba v letech 2010 - 2011 už jen 438 GJ. Z toho vychází úspora tepelné energie ve výši bezmála 50 procent. Zhruba třicetiprocentní snížení nákladů zaznamenala ve stejném období MŠ Malínek v Doubí. Zatímco před rekonstrukcí měla průměrnou spotřebu 592 GJ, posléze se snížila na 418 GJ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…