Liberec: Pavilon D vystavuje legendární a luxusní automobily

10.04.2018 14:30

Dalším pavilonem libereckého výstaviště na Masarykově ulici, který byl upraven pro výstavní účely, je pavilon D (bývalý pavilon E). Od soboty v něm najdete výstavu Království automobilů. V nové expozici je k vidění patnáct historických vozů vyrobených v letech 1906 až 1987.

Liberec: Pavilon D vystavuje legendární a luxusní automobily
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Automobily jsou ze sbírky manželů Slavomíra a Hany Hadrabových z Liberce, kteří je muzeu zapůjčili. „Samozřejmě mi dělá potěšení, že i veřejnost bude moci sbírku vidět. Jsou tady reprezentativní královská auta, tak je škoda, aby byla někde jen v garážích,“ říká Slavomír Hadraba.

„Je to expozice luxusních aut. Vystavený je zde De Dion Bouton z roku 1906 nebo Rolls Royce Silver Dawn z roku 1950, kterým kdysi jezdil syrský princ,“ pyšně vyjmenovává ředitel Technického muzea Jiří Němeček. „Myslím, že tady hodně dlouho zůstane, protože to je unikát. Není mi známo, že by někdo u nás měl vystavenou takovou sbírku,“ dodává ředitel Němeček.

Ve sbírce má Slavomír Hadraba nejen auto syrského prince, ale také typy aut, s nimiž jezdili jiní slavní lidé. Například Rolls Royce Silver Cloud l z roku 1959 měla herečka Sophia Lorenová, americký Caddillac De Ville z téhož roku využíval Elvis Presley a Daimler DS 420 britská panovnice Alžběta II. Sbírání automobilových veteránů se Hadraba věnuje zhruba deset let. Prvním kouskem do sbírky byl sportovní britský vůz Schmallbach MG TR 4 z roku 1972. Všechna auta ze sbírky jsou pojízdná.

V pavilonu D uvidíte převážně anglická auta. „Ty mám nejraději, protože anglická klasika je prostě úžasná. Pak máme asi čtyři „ameriky“. Česko mám zastoupené pragovkou - Praga Piccollo z roku 1929,“ upřesňuje Slavomír Hadraba. Expozice luxusních a legendárních automobilů bude v pavilonu minimálně pět let. „Průběžně ji ale budeme obměňovat,“ říká Jiří Němeček. Součástí výstavy je i automobilová dílna z první poloviny minulého století.

Technické muzeum se postupně rozrůstá

Město Liberec společně s Technickým muzeem Liberec usilují o realizaci projektu Liberecký Veřejný Technopark. Ten by měl vzniknout rekonstrukcí areálu LVT, který je v majetku města. Projekt stojí na myšlence rozšířit stávající Technické muzeum a propojit ho s klubem historických tramvají Boveraclub a velkým dílenským komplexem s akademií zaměřenou na mládež. Využití by našel i venkovní prostor mezi pavilony, který by sloužil k zábavě a volnočasovým aktivitám.

Technické muzeum se postupně rozrůstá, od města má pronajaté další tři pavilony. „Ještě letos představíme expozici pro fanoušky železnice a pak se budeme moci věnovat úpravám výstav v úplně prvním pavilonu, který jsme veřejnosti otevřeli před čtyřmi lety,“ dodal ředitel Němeček. V tomto pavilonu jsou historická auta, motocykly, jízdní kola, tramvaje i lokomotivy. „S celým areálem bývalého výstaviště mám velké plány a chci využít jeho potenciál tak, aby se kompletní prostor stal nejčastější zastávkou rodin,“ doplňuje ředitele Němečka primátor města Liberce Tibor Batthyány. Město Liberec finančně Technické muzeum podporuje. V březnu liberečtí zastupitelé schválili dotaci ve výši 600 000 Kč. Nejde o ojedinělou finanční podporu. „Jsme si ve vedení města jisti, jaké finanční náklady jsou spojené s rekonstrukcí jednotlivých pavilonů a jaké je nutné mít na následný provoz. Stejně tak něco stojí realizace expozic.

Město Liberec dlouhodobě spolupracuje s Technickým muzeem na různých projektech, například Muzejní noc pod Ještědem, a systematicky pomáhá s prezentací muzea. Aktuální dotace bude využita na postupné rozšiřování muzea o další pavilony, a s tím spojené rostoucí provozní náklady,“ popisuje primátor města Tibor Batthyány.

Technické muzeum je v areálu libereckého výstaviště. Otevřené je od roku 2014. „Na podzim roku 2014 začala osvědčená značka Libereckých výstavních trhů (LVT) psát novou historii. Otevřel se pavilon G. A v něm Technické muzeum Liberec. Za první rok činnosti se muzeum pochlubilo vysokou návštěvností, 10 000 platících návštěvníků. K tomu ještě rekordních 5 000 lidí v rámci akce Noc muzeí. Záznamy v knize návštěv svědčí o hojné účasti také zahraničních turistů z celé Evropy, ale i z Nového Zélandu, USA, Kanady, Číny,“ říká náměstek primátora pro technickou správu majetku Tomáš Kysela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…