Liberec: Primátorka se zajímala o práci archeologů

07.10.2011 13:16

Až tisícovka vojáků může být pohřbena po Nerudovým náměstím. Liberečtí archeologové odkryli další hroby ze Sedmileté války.

Liberec: Primátorka se zajímala o práci archeologů
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Na práci týmu vedeném archeologem a vedoucím historického oddělení Severočeského muzea v Liberci Petrem Brestovanským se byla ve čtvrtek podívat primátorka Martina Rosenbergová s náměstkem Lukášem Martinem.

„Jsem rád, že se vedení města o  historii Liberce zajímá. Zájem projevili poprvé za 18 let, co tuto práci dělám. Návštěva paní primátorky mě proto velmi potěšila. Liberec má velmi zajímavou historii a věřím, že bude zviditelněná," uvedl Petr Brestovanský po setkání v Martinou Rosenbergovou a Lukášem Martinem

Bitva u Liberce proběhla 21. dubna 1757. Ranění z bitvy byli sváženi na Nerudovo náměstí, kde vznikl polní lazaret. Felčaři se o raněné vojáky starali minimálně ještě rok poté a zemřelé pohřbívali pod zem. Kvůli šíření infekcí pak hroby zasypávali vápnem.

V té době propukla epidemie skvrnitého tyfu, proto jsou dnes pod náměstím stovky vojáků - umírali nejen na následky zranění ale i kvůli infekční chorobě. „Odhadujeme, že tady může kolem tisíce pohřbený. Díky jílu jsou kostry a artefakty velmi dobře dochované a my můžeme určit, co tehdy jedli, odkud vojáci byli a další detaily," vysvětlil unikátnost nálezu Petr Brestovanský.

Při různých výkopových pracích se celkem našla asi padesátka koster. Dnes je Nerudovo náměstí nejdochovalejším pohřebištěm Sedmileté války v Čechách a možná i ve střední Evropě. Liberec se tak zapsal do učebnic dějepisu.

Více o Liberci ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

10:23 Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

V pátek 19. dubna proběhlo v katastrálním území obce Čechy pod Kosířem taktické cvičení složek integ…