Liberec: Primátorka se zajímala o práci archeologů

07.10.2011 13:16

Až tisícovka vojáků může být pohřbena po Nerudovým náměstím. Liberečtí archeologové odkryli další hroby ze Sedmileté války.

Liberec: Primátorka se zajímala o práci archeologů
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Na práci týmu vedeném archeologem a vedoucím historického oddělení Severočeského muzea v Liberci Petrem Brestovanským se byla ve čtvrtek podívat primátorka Martina Rosenbergová s náměstkem Lukášem Martinem.

„Jsem rád, že se vedení města o  historii Liberce zajímá. Zájem projevili poprvé za 18 let, co tuto práci dělám. Návštěva paní primátorky mě proto velmi potěšila. Liberec má velmi zajímavou historii a věřím, že bude zviditelněná," uvedl Petr Brestovanský po setkání v Martinou Rosenbergovou a Lukášem Martinem

Bitva u Liberce proběhla 21. dubna 1757. Ranění z bitvy byli sváženi na Nerudovo náměstí, kde vznikl polní lazaret. Felčaři se o raněné vojáky starali minimálně ještě rok poté a zemřelé pohřbívali pod zem. Kvůli šíření infekcí pak hroby zasypávali vápnem.

V té době propukla epidemie skvrnitého tyfu, proto jsou dnes pod náměstím stovky vojáků - umírali nejen na následky zranění ale i kvůli infekční chorobě. „Odhadujeme, že tady může kolem tisíce pohřbený. Díky jílu jsou kostry a artefakty velmi dobře dochované a my můžeme určit, co tehdy jedli, odkud vojáci byli a další detaily," vysvětlil unikátnost nálezu Petr Brestovanský.

Při různých výkopových pracích se celkem našla asi padesátka koster. Dnes je Nerudovo náměstí nejdochovalejším pohřebištěm Sedmileté války v Čechách a možná i ve střední Evropě. Liberec se tak zapsal do učebnic dějepisu.

Více o Liberci ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

16:31 Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

Do interaktivní mapy mohou cyklisté a majitelé koloběžek vložit svůj podnět na umístění nových stoja…