Liberec: Prvními gratulanty závodníka Jiřího Bergra byli jeho kamarádi a primátor města

26.02.2016 6:32

Bývalý automobilový závodník Jiří Bergr (*9. 6. 1936) oslaví v červnu letošního roku významné životní jubileum. K této události se jeho kamarádi, motoristé, rozhodli uspořádat řadu dílčích oslav.

Liberec: Prvními gratulanty závodníka Jiřího Bergra byli jeho kamarádi a primátor města
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

První z nich byl nápad uspořádat v obřadní síni liberecké radnice překvapení v podobě slavnostního přijetí primátorem města. Tibor Batthyány s nápadem souhlasil, a tak se tuto středu sešli na liberecké radnici všichni ti, kterým vůně benzínu a rachot závodních kol přináší životní radost. Oslavenec Jiří Bergr do posledních chvíle neměl o setkání tušení, proto byl velmi mile překvapen a lehce zaskočen.

Náměstek primátora Tomáš Kysela jubilantovi upřímně popřál: „Jsem velmi rád, že váš můžu u příležitosti vašeho životního jubilea přivítat zde na liberecké radnici a přeji vám pevné zdraví do dalších let.“ Za město pak Jiří Bergr dostal pamětní medaili a knihu o Liberci, která mapuje architektonickou historii města až do současných let. Jiří Bergr je velkým fanouškem libereckého regionu.

Začátek kariéry libereckého automobilového závodníka Jiřího Bergra je datován do roku 1968. Právem se dá považovat za průkopníka motorismu v Liberci. Za dobu svého aktivního závodění dosáhnul řady úspěchů.  Jak sám, původní profesí hlavní geometr v Geodézii, říká: „buď jsem závod nedojel, nebo jsem skončil na bedně. Na závodě Rallye Liberec v roce 1974 jsem byl absolutním vítězem.“

V červnu 1978 utrpěl, během závodu do vrchu u Zvolena, vážný úraz, po kterém už zůstal na invalidním vozíku. I po 38 letech na vozíku vypráví o průběhu nehody a následném martýriu v nemocnicích s humorem a nadsázkou. Ostatně smysl pro humor mu nechybí ani v blížících se 80 letech. Středeční setkání na radnici ho ale přece jenom upřímně dojalo „Soucit nemám rád, ale popláču si, když třeba holky vyhrajou basketbal a hraje hymna,“ přiznává Jiří Bergr.

Závodění jen tak z krve nedostanete, a proto se Jiří Bergr rozhodl v oboru sportovního automobilismu setrvat. Jako propagátor závodů invalidních řidičů byl v roce 1989 u zrodu Svazu zdravotně postižených motoristů. Jeho životním posláním je, i v tomto věku, práce pro svaz. „Zdravotně postižení závodníci jsou stejně horliví jako ti bez handicapu, jen bych řekl, že jsou k sobě vstřícnější a víc si pomáhají,“ popisuje Bergr.

Na závěr akce dojatý oslavenec poděkoval všem přítomným kamarádům a také primátorovi města, že mu připravili takové milé překvapení. Hlavní oslava jeho osmdesátin bude v červnu 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…