Liberec: Školy dostanou do rozpočtů navíc o 6,4 miliónu

26.12.2017 8:36

Mateřské a základní školy získají v roce 2018 z rozpočtu města o 6,4 miliónu navíc oproti roku 2017. Rezortu školství a sociálních věcí se tak podařilo naplnit cíl ze srpna 2016, když předem stanovil růst provozních výdajů škol v následujících dvou rozpočtových letech alespoň o 20 procent.

Liberec: Školy dostanou do rozpočtů navíc o 6,4 miliónu
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

„Už na rok 2017 se nám podařilo provozy škol navýšit o 12 procent, na příští rok je to pak ještě o něco málo navíc. Celkem tak do mateřských škol pošleme 8,6 miliónu (+1,7 miliónu), do základních škol 35 miliónů (+3,9 miliónu). Zároveň ještě školám vynahradíme ztrátu z městských dotačních fondů, z nichž už nově nemohou čerpat, takže mezi ně na pokrytí nejrůznějších aktivit rozdělíme 800 tisíc,“ vysvětlil náměstek primátora pro školství a sociální věci Ivan Langr.

Rezort stanovil svůj rozpočtový záměr na budoucí dva roky v rámci dokumentu Střednědobé cíle kvality vzdělávání v základních školách s tím, že minimálně do ZŠ pošle v letech 2017 a 2018 dohromady o 5,54 miliónu navíc. Souhrnné navýšení pro základní školy ale nakonec činí 7,28 miliónu. Cílem je nejen pokrýt zvýšené nároky plynoucí z většího počtu školáků, ale také postupně snižovat míru vnitřního zadlužení z předchozích let.

„Pokud chceme zvyšovat kvalitu vzdělávání, musíme k tomu vytvářet i rozpočtově přívětivé prostředí v oblasti pomůcek, moderního vybavení nebo menších oprav, které si školy hradí samy, a to nad rámec energií či investic, jež z rozpočtu města zajišťujeme zvlášť. Kvalita stojí peníze a město takto signalizuje, že o ni má prvotní zájem,“ uvedl náměstek Ivan Langr.

Podle něj se rezort bude v následujících měsících snažit získat pro školy ještě 2 milióny korun, a to jako příspěvek na platy učitelů, které jsou jinak hrazeny ze státního rozpočtu, ale jímž město jako zřizovatel škol dává najevo, nakolik je pro něj důležitá i podpora pedagogů v oblasti odměňování. „V roce 2017 jsme takto do škol poslali jeden milión, na rok 2018 bych rád získal dva. Ředitelé škol mají v jejich rozdělení volnou ruku, nicméně jimi primárně odměňují ty učitele, kteří se nejvíce zaslouží při naplňování městem stanovených střednědobých cílů,“ vysvětlil náměstek Ivan Langr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…