Liberec: V parku Budyšínská provádí město záchranný archeologický průzkum

14.10.2023 16:29 | Tisková zpráva

V těchto dnech probíhá v jednom z největších parků města Liberce, v Budyšínské ulici v blízkosti bazénu na Tržním náměstí, čilý ruch. Probíhá zde záchranný archeologický průzkum, který na základě požadavku města provádějí pracovníci Archeologického oddělení Severočeského muzea v Liberci.

Liberec: V parku Budyšínská provádí město záchranný archeologický průzkum
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Na pěti místech parku tak archeologové odkrývají hluboké prostory, které vydávají stopy odkazující na historii našeho města. Místní obyvatelé přezdívají parku „Mrtvolky“. Důvodem lidového pojmenování je existence jednoho z největších libereckých městských hřbitovů, právě pod pozemkem parku. Pohřebiště bylo, po ukončení procesu pohřbívání těl v padesátých letech minulého století, sanováno pouze částečně.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29569 lidí

To s sebou v současné době přináší řadu problémů, které se vyznačují pohybem a propadem terénu na několika místech parku. Město pracuje na zajištění bezpečného provozu v parku i nadále, proto neodkladně přistoupilo k terénnímu průzkumu. Ten za pomocí georadaru detekoval na několika místech anomálie, jež mohou znázorňovat podzemní prostory.

V následujících týdnech zde budou probíhat archeologické práce, které přinesou zajímavé postřehy o liberecké historii. Následně pak může město tyto prostory zabezpečit tak, aby provoz v oblíbeném parku nebyl omezen.

„Archeologický průzkum potrvá do podzimních měsíců. Nalezené historické artefakty a kostry, které jsou nyní s opatrností vyjmuty z pohřebiště, si kolegové ze Severočeského muzea odvezou k prozkoumání a následnému uložení do muzejního archívu. Překvapením pro nás samotné byl nález kosterních pozůstatků členů významné liberecké rodiny Demuthových,“ popisuje Jiří Janďourek, náměstek primátora pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

kampaň

Kde máte důkaz, že jsou všichni mimo vás ,,Putinovi užiteční idioti“? Nešíříte náhodu dezinformace, proti kterým paradoxně tak bojujete? A myslíte, že touto negativní kampaní docílíte něčeho pozitivního, třeba zklidnění politické situace v zemi? To je takový problém vést kampaň tak, že budete prezen...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká Lípa: Od června se bude možné na úřadě prokázat občankou v mobilu

22:28 Česká Lípa: Od června se bude možné na úřadě prokázat občankou v mobilu

Čím dál tím víc věcí se v našem životě elektronizuje, kartičky po kapsách tak nosí čím dál tím méně …