Již letos v únoru uspořádalo statutární město Liberec workshop pro pracovníky jídelen, vedený známou specialistkou na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimákovou, který měl za cíl nadchnout kuchařky pro zdravou výživu a zdravý způsob přípravy pokrmů. Snahu o zdravější školní vyváření pak město v červnu podpořilo vydáním Doporučení pro stravování v mateřských a základních školách. „Jde o jednoduchý manuál, konzultovaný s odborníky, jak zkvalitnit stravování ve školních jídelnách a vybrat správný sortiment do prodejních automatů a bufetů. Mnohé školy ostatně ty nezdravé potraviny již vyřadily a nově v nich nabízejí zdravé svačiny a neslazené nápoje,“ připomněl náměstek primátora pro školství, sociální věci, cestovní ruch a kulturu Ivan Langr, který téma zdravého školního stravování považuje za jednu z priorit svého rezortu pro následující roky.
Některé školy a mateřinky již spoustu věcí stihly změnit. „Jídelny, které se zapojily do programů vedoucích ke zlepšení školního stravování, vaří v maximální míře z čerstvých surovin, polotovary, náhražky a chemická dochucovadla byly vyřazeny. Ukázalo se, že paní kuchařky někdy vařily z těchto potravin v dobré víře, že jsou pro děti vhodné, protože je jejich používání dovoleno. Po vysvětlení zdravotního přínosu čerstvých potravin většinou neměly problém na ně přejít,“ informovala zastupitelka Zuzana Tachovská (ZpL), která se zdravým školním stravováním zabývá již druhé volební období.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV