Liberec chce zlepšit stav městských lesů

03.09.2017 6:33

Úterní rada schválila projektový záměr na revitalizaci vybraných lokalit lesů ve správě příspěvkové organizace Městské lesy Liberec. V rámci projektu bude provedena rekonstrukce smrkových monokultur na les, s přírodě bližší dřevinnou skladbou.

Liberec chce zlepšit stav městských lesů
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Do městských lesů tak budou vysazeny desítky tisíc nových sazenic buku, javoru, jedle, ale i dalších dřevin. Cílem revitalizace vybraných porostů městských lesů je zlepšit jejich ekologickou stabilitu. V několika minulých letech muselo město bojovat s přemnoženým kůrovcem, kterému pomohly v rozmnožování teplejší roky.

Revitalizace lesních porostů spočívá v prořezávkách a probírkách smrkových porostů, dosadbě a podsadbě sazenicemi listnáčů a jedle a také v budování oplocenek, které výsadby ochrání před okusem od zvěře. Pravděpodobnost získání je dotace je vysoká, vzhledem k tomu, že Státní fond životního prostředí u tohoto typu projektů zatím eviduje nižší počet žádostí. Dotaci je možné získat až do výše 75% celkových nákladů projektu.

„Tato dotace nám pomůže nejen zlepšit stav městských lesů tak, aby byly pestřejší a odolnější, ale do budoucna by také měla omezit náklady na pěstování a ochranu lesa. Přírodě blízký les s citlivě prováděnou těžbou se obnovuje sám, a pokud je smíšený z více druhů dřevin, snižuje se i riziko napadení kůrovcem. Je to ale soustavná práce na desítky let.“ řekl statutární náměstek Jan Korytář.

V první etapě proběhne revitalizace městských lesů v lokalitě pod Ještědem, s rozpočtem zhruba 2,5 mil. Kč, v dalších letech pak v lokalitách Vesec, Vratislavice nad Nisou, Lidové sady a případně také Radčice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…