Liberec vybavil učitele základních škol respirátory

05.10.2020 21:11

Všichni učitelé základních škol, zřizovaných statutárním městem Liberec, už mají nejpozději ode dneška k dispozici zásobu respirátorů třídy 2 (FFP2), a to až do konce letošního kalendářního roku.

Liberec vybavil učitele základních škol respirátory
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

„Rezort školství a sociálních věcí na hromadný nákup celkem 60 tisíc masek z rozpočtu uvolnil 1,1 miliónu korun, protože stát, jehož zaměstnanci pedagogičtí pracovníci ve skutečnosti jsou, při jejich ochraně před koronavirem od začátku školního roku naprosto selhal,“ říká náměstek primátora pro kulturu, školství, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr.

Respirátory FFP2 jsou podle sdělení dnes již bývalého ministra zdravotnictví Vojtěcha právě tím ochranným prostředkem, jehož nošení je dostatečnou prevencí před onemocněním i karanténou.

„Musíme se postarat sami. Naším cílem je zvýšit bezpečí učitelů v dlouhodobém a přímém kontaktu s žáky, kteří v reálu patří mezi nejpromořenější (byť víceméně bezpříznakovou) populační skupinu, a minimalizovat tak rizika uzavírání škol zdola. Pokud se v desetidenní karanténě ocitne třeba i větší skupina žáků, prezenční vzdělávání může i nadále pokračovat; bez karanténovaných či nemocných učitelů to ale v žádném případě nejde,“ vysvětlil náměstek Ivan Langr.

Rezort školství a sociálních věcí už od poloviny září detailně sleduje počty nakažených a karanténovaných žáků základních škol i pedagogů. Po počátečním rychlém růstu uzavřených školních tříd – maximum zatím dosáhlo počtu 22 tříd – i učitelů (maximum takřka 80) se nakonec hygienická praxe ustálila. K pátku 2. října bylo nakažených jen 53 žáků základních škol z 9200 a 18 učitelů z 940. „Nejsme naivní a očekáváme, že počty nakažených v obou skupinách se asi budou zvyšovat. Minimálně u učitelů by ale díky respirátorům neměl být nárůst tak vysoký. A pokud další respirátory nakonec dodá i stát, jak alespoň momentálně slibuje, budeme jich mít dost i do začátku příštího roku,“ dodal náměstek Ivan Langr.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

10:28 Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

Soutěž o nejoriginálnější jarní výzdobu autobusové zastávky zná svého vítěze. Letos kreativci vzdáva…