Liberecký zámek oblehly o víkendu tisíce lidí

02.06.2015 14:56

Odhadem přes tři tisíce návštěvníků využilo o víkendu příležitost prohlédnout si kapli a věž historické památky, která není běžně přístupná veřejnosti, Libereckého zámku. Tentokrát ovšem lidé zažili víc než jen prohlídky části klasicistní budovy.

Liberecký zámek oblehly o víkendu tisíce lidí
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Akce Zámek žije!, spolupořádaná i městem Liberec, byla totiž spojena s multikulturním festivalem Duhová bouře. Ten připravila letos pod Ještědem již popětadvacáté Hudební mládež České republiky. Diváci si tak už od pátečního odpoledne do neděle 31. května vychutnali sérii koncertů, tanečních a divadelních vystoupení nejen v zámku, ale hlavně v přilehlém parku, spojujícím zámek se sousedním Liebiegovým palácem, bývalým sídlem Oblastní galerie Liberec.

Mezi nejzajímavějšími kapelami, které se blýskly v areálu zámku v rámci festivalu Duhová bouře, byly například Tony Ducháček a skupina Garage,  Divokej Ir, Hana Robinson Trio, Top of Shakespeare nebo liberecký dixieland Old Stars. Do programu se zapojila i liberecká zoologická zahrada se svým nedělním programem, adresovaným hlavně rodinám s dětmi – Duhová zoo.

V parku před někdejší Oblastní galerií připravili pořadatelé spoustu her pro děti, soutěže s pohádkovými postavami a workshopy. „O akci mi řekla dcera, tak jsem vzal obě vnučky a přišel jsem se sem podívat. Jsem zvědavý na zámek, to mne zajímá. Vnučky si zkusily několik soutěží, střelbu z luku i šerm s opravdovým rytířem,“ svěřil se jeden z návštěvníků, senior z Jablonce nad Nisou.

Lidé se podívali i do přízemí bývalé galerie, kde je čekalo několik výstav. Zhlédli zde například obrazy Štefana Škapíka, soubor historických pohlednic, výstavu o Liebiegově městečku nebo o liberecké továrně Textilana. Dozvěděli se také řadu informací o Liebiegově paláci, bývalém sídle galerie. Jedna z expozic, nazvaná Srbové v Lužici, pak představovala původ a současný život několika desítek tisíc lužických Srbů.

Návštěvníci, kterým není lhostejný osud mnoho let uzavřeného Libereckého zámku, mohli vyplnit u vchodu do budovy anketu a odpovědět tak na otázku, jestli si přejí, aby město Liberec koupilo od soukromého vlastníka tuto památku a postaralo se o její smysluplné vyžití. Možnosti vyjádřit v anketě svůj názor využila velká část návštěvníků.

„Jsem rád, že si sem Liberečané našli cestu. Zároveň bych chtěl poděkovat celé plejádě libereckých účinkujících, kteří se rozhodli této události zúčastnit i přesto, že nejde o žádnou vysokorozpočtovou akci. Mnoho návštěvníků se také ochotně zapojilo do ankety, v níž se mohli anonymně vyjádřit k záměru vedení města odkoupit zámek a přilehlý park. Ukázalo se tak, že osud Libereckého zámku není občanům lhostejný a že myšlenka propojení areálů zámku a Liebiegova paláce má své opodstatnění,“ uvedl náměstek primátora pro ekonomiku, strategický rozvoj a dotace Jan Korytář. „Speciálně bych chtěl poděkovat hlavním organizátorům programu, Ladislavu Haidlovi, a Václavovi a jeho synu Pavlovi Smrkovským, bez jejichž práce a nadšení a mnoha týdnů příprav by se akce nemohla uskutečnit,“ dodal.

Spolupořadateli akce Zámek žije! bylo vedle města Liberec a Hudební mládeže ČR také NELI – sdružení neziskových organizací Libereckého kraje. Festival Duhová bouře má za cíl propojit umění s všedním životem Liberečanů. Proto se každý rok přehlídka odehrává v centru města pod širým nebem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…