Lipník nad Bečvou: Stromový veterán "Opičák" musel být odborně ošetřen

24.10.2018 11:30

Velmi významný strom v našem Zámeckém parku "Opičák" musel být odborně ošetřen.

Lipník nad Bečvou: Stromový veterán "Opičák" musel být odborně ošetřen
Foto: mesto-lipnik.cz
Popisek: Lipník nad Bečvou

V  našem Zámeckém parku je velmi významný strom, kterému neřekneme jinak než Opičák. Jedná se o převislou formu buku lesního – Fagus sylvatica „Pendula“.  Jeho stáří není přesně známo, ale odhaduje se, že je zde od roku 1860, kdy došlo k přebudování stávajících zahrad na park anglického typu. Jeho věk je tedy odhadován na úctyhodných 158 let.

Opičák, je tvořený mateřským kmenem, který má obvod 4,8 m a sedmi zakořeněnými větvemi s téměř třímetrovým obvodem.

Jeho zdravotní stav prověřila větrná smršť, která se naším městem prohnala dne 23.9.2018. Bohužel došlo k poškození stromu v jeho jihovýchodní části. Strom je napadený dřevokaznými houbami, jeho dřevo je křehčí a dá se říci i odolnost vůči větrům menší. Není to, ale nic výjimečného u takto starého exempláře.

Po větrné smršti muselo být přistoupeno k redukci koruny, tak abychom stromu ulehčili, dále byly použity bezpečností vazby, které mají zabezpečit stabilitu velkých větví. Došlo k dolomení poškozené větve, aby neohrožovala návštěvníky parku. Toto vylomení není nijak seřezáno, ale naopak je ponecháno tak jak k němu došlo, působí to sice nevzhledně, ale pro strom je to nejlepší varianta ošetření tak velké rány. Přirozené vylomení se daleko lépe hojí a dokáže si poradit i s dřevokaznou houbou. Pokud bychom tuto ránu „začistili“ řezem, do stromu nám daleko dříve vnikne infekce a ta by strom ještě více poškodila.

Náš Opičák je ve fázi takzvané senescentní, jedná se o poslední fázi existence dřeviny, čili strom Opičák je ve fází stáří a umírání. Protože chceme, aby nás ještě těšil svou výjimečností a dál byl dominantou celého Zámeckého parku, musíme při jeho ošetřování použít odborné metody.  O strom pečují zkušení arboristé. V budoucnu budeme muset přistoupit k nepopulárnímu rozhodnutí, a to je zakázat vstupu na Opičák. Je to z důvodu bezpečnosti, kdy opravdu tento stromový veterán je nevyzpytatelný ve své stabilitě a také proto, abychom mu dopřáli klid a okolí stromu co nejméně udusávali, houpali se ve větvoví a zkoušeli po něm lozit jako opice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …