Litoměřice: Autobusovou dopravu převzal nový provozovatel

01.02.2019 21:18

Zajištění provozu městské autobusové dopravy (MAD) v Litoměřicích na přechodné období a v mimořádném režimu krajně naléhavé okolnosti od 1. února do 31. června 2019 bylo předmětem mimořádného zasedání rady města. Dopravu od včerejška převzala společnost Autobusy Karlovy Vary, a.s.

Litoměřice: Autobusovou dopravu převzal nový provozovatel
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

Původně měla své působení v Litoměřicích zahájit až od 1. července letošního roku, dosavadní provozovatel TD BUS a.s. však smlouvu městu vzhledem k vlastní kritické situaci vypověděl 16. ledna 2019 již k poslednímu lednovému dni.

„Nový dopravce včera podpisem smlouvy vyjádřil svou vstřícnost a ochotu pomoci překlenout městu toto nelehké období způsobené výpovědí současné firmy zajišťující MAD. Uzavřením smlouvy bylo dovršeno maximální úsilí celé řady lidí, kteří se na přípravě podmínek a záležitostí souvisejících podíleli, a podařilo se tak odvrátit hrozící přerušení poskytování veřejné služby v přepravě cestujících pro občany,“ přiblížil náročnost celého procesu Jan Jakub, vedoucí Odboru dopravy a silničního hospodářství MěÚ Litoměřice. Jak dále uvedl, časové možnosti na přípravu jakéhokoliv řešení byly opravdu kriticky šibeniční, a to zejména s přihlédnutím k celkové situaci na trhu autobusové dopravy, kdy se s podobnými situacemi potýkají v celé řadě jiných měst a řidičů autobusů či zájemců řídit taková vozidla je naprostý nedostatek.

Stav se má průběžně lepšit s postupným navyšováním počtu řidičů

Kapacitní a technické důvody novému dopravci zatím neumožňují zajistit provoz v takovém rozsahu, jako tomu bylo doposud, a proto dochází k omezení provozu části spojů na obou linkách. Jde o některé brzké autobusové spoje po čtvrté hodině ranní a takové, u nichž by bylo třeba více řidičů na jedné lince najednou. Dále pak večerní spoje po osmnácté hodině. „Stav se má průběžně lepšit s postupným navyšováním počtu řidičů,“ doplnil ještě vedoucí Jakub.

K podpisu smlouvy došlo během včerejšího dne, konečné znění jízdních řádů bylo předmětem jednání až do pozdních odpoledních hodin, dřívější informování občanů tedy nebylo možné. Přesto se díky spolupráci s Městskými kulturními zařízeními Litoměřice podařilo vylepit ještě během večera aktuální jízdní řády na všech zastávkách. K dispozici jsou i u všech řidičů v jednotlivých autobusech.

Plný provoz zahájí společnost Autobusy Karlovy Vary, a.s. od července letošního roku. Počítá s nasazením nových autobusů a navýšením linek z dosavadních dvou na čtyři. Nízkopodlažní autobus bude nově zajíždět například i na Mírové náměstí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

7:37 Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

V období od konce dubna do druhé poloviny srpna budou probíhat stavební práce v ulici Okružní v Mařa…