Litoměřice: Hospodařte s dešťovou vodou

22.05.2018 21:16

Česko zažívá nejsušší jaro za posledních 50 let. Odborníci i úřady upozorňují na nutnost šetřit s pitnou vodou a nabádají k využívání vody srážkové.

Litoměřice: Hospodařte s dešťovou vodou
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

„Voda z přívalových dešťů se jen těžko vsákne do vyschlé půdy. Odteče do kanalizace, následně do řeky, a tím z území našeho státu, což je velká chyba,“ upozornila Miroslava Jirků, referentka státní správy vodního hospodářství z Odboru životního prostředí Městského úřadu Litoměřice. Dále dodává, že dešťové srážky je třeba zasakovat v místě, kde dopadly a vracet do přirozeného koloběhu vody. Lidé by měli lépe hospodařit s dešťovou vodou a využívat ji na svých pozemcích. Dešťová voda do kanalizace nepatří.

Řešením situace jsou například nádrže a jímky na shromažďování srážkové vody. Město Litoměřice vyzývá k šetření s pitnou vodou a k využívání vody srážkové a jde zároveň příkladem. Na pozemku úřadu v Pekařské ulici právě probíhá realizace instalace nádrže na dešťovou vodu, která bude sloužit ke splachování.

Majitelé rodinných a bytových domů mohou využít programu Děšťovka, který spustilo Ministerstvo životního prostředí. Podporuje tři základní systémy – nádrž na srážkovou vodu na zalévání zahrady, nádrž na srážkovou vodu k zalévání i splachování v domácnosti a systém na recyklaci odpadní vody z domácnosti. Příjem žádostí o dotace z druhého kola programu Dešťovka stále probíhá. Více informací naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…