Litoměřice: Studenti a zdravotně postižení mapují bariérovost města

02.06.2011 9:02

V těchto dnech a ještě na konci června budete moci v ulicích Litoměřic potkat studenty a žáky ZŠ Lingua a 1. KŠPA společně s některými zdravotně postiženými občany. Tyto skupinky mapují bariéry v našem městě především ve vztahu ke zdravotně postiženým spoluobčanům.

Litoměřice: Studenti a zdravotně postižení mapují bariérovost města

Myšlenka mapy bezbariérovosti se zrodila v rámci 3. komunitního plánu sociálních a prorodinných služeb. Výstupem mapování má být plánek města, v němž by byly například zakresleny trasy vhodné pro osoby na vozíku, turistická místa nebo například úřady, kulturní místa, neziskové organizace apod. Z této mapy by měli zdravotně postižení vyčíst, kam se mohou podívat bez pomoci nebo s pomocí. Zároveň by v rámci mapování měla vzniknout turistická trasa městem, která by byla zdravotně postiženým přístupná. Mapa a trasy poslouží i maminkám s kočárky.

Jednou z možností, které toto mapování skýtá, je upozornit Město Litoměřice na konkrétní místa, kde se stav nevhodný pro lidi s postižením dá změnit přijetím různých opatření - například umístěním vodících linií pro zrakově postižené, úpravou nájezdů na chodník nebo úpravou prostor a vstupů, jako tomu bylo nedávno například v případě pošty, jejíž vstup je nyní přizpůsoben.

„Na akci se podílí množství organizací i jednotlivců. Z organizací především Klub rodičů zdravotně postižených dětí Plamínek a jeho vedoucí paní Klabanová, Diakonie ČCE v Litoměřicích, ZŠ Lingua, Centrum cestovního ruchu, Město Litoměřice, Tyflocentrum Litoměřice a spolupracujeme také s Úřadem práce," řekla Jana Matoušková, koordinátorka akce a sociální pracovnice z místního střediska Diakonie.

Mapa by měla být hotova na podzim tohoto roku.

Dálší zprávy z Litoměřic čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: litomerice.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…