Litoměřice: Trikolora zdobí Mírové náměstí

18.11.2019 17:10

Centrum Litoměřic od neděle zdobí nové umělecké dílo. Je jím „vlající“, zhruba 80 centimetrů široká a půl metru vysoká trikolora z bronzu, upevněná na rohu budovy České spořitelny přímo na Mírovém náměstí.

Litoměřice: Trikolora zdobí Mírové náměstí
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

Před zraky zhruba 250 lidí byla slavnostně odhalena v průběhu vzpomínkové akce pořádané občanskou iniciativou a městem Litoměřice u příležitosti 30. výročí sametové revoluce. Stalo se tak poté, co se v lidmi zaplněném kostele Všech svatých uskutečnila bohoslužba jako výraz díků za tři desítky let svobody.

„Jde o dar obyvatelům města Litoměřice. Symbolizuje nezávislost a svobodu, za kterou nasazovali lidé nejrůznějšího politického přesvědčení své životy, zdraví i kariéry,“ uvedl dnes jako hlavní řečník shromáždění bývalý disident, mluvčí Charty 77, senátor a současný europoslanec Alexandr Vondra.

Trikolora pochází z dílny litoměřické akademické sochařky Alžběty Kumstátové. S myšlenkou uspořádat sbírku na její pořízení přišel místostarosta Karel Krejza poté, co nezvítězila v městem vyhlášené veřejné soutěži na vytvoření díla ke 100. výročí založení Československé republiky, ale návrh jej zaujal. „Trikolora symbolizuje morální hodnoty, s nimiž se osobně ztotožňuji. Je pro mne čest, že jsem dostala příležitost ji vytvořit,“ uvedla místní sochařka. 

Poté v diskusi vystoupili studenti místního gymnázia, ale i Renata Vášová a Radka Šumerová, které coby přímé účastnice tlumočily poselství organizátorů včerejšího protestu na Letné. Na závěr slavnostního aktu zazněla státní hymna v podání členky pěveckého sboru Cantica Bohemica Petry Jenčkové, kterou zpívalo publikum společně s ní. Následně účastníci zapálili svíčky a položili květiny nejprve u bronzové pamětní desky obětem nedemokratických režimů v podloubí radnice. Poté v průvodu vedeném skauty došli do parku Václava Havla k bustě prezidenta, který národ spojoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…