Litoměřice a Drážďany zahájily spolupráci na projektu e-FEKTA

03.03.2017 17:45

Starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč ve středu přijal na radnici místostarostku Drážďan Evu Jähnigen.

Litoměřice a Drážďany zahájily spolupráci na projektu e-FEKTA
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

Společným pracovním setkáním představitelů radnic, jejich týmů a zástupců Centra dopravního výzkumu (CDV) tak byla oficiálně zahájena realizace nadnárodního projektu e-FEKTA, jehož cílem je posílit institucionální kapacitu obou měst v oblastech udržitelné dopravy a využití obnovitelných zdrojů energie.

"V rámci projektu město Litoměřice zpracuje plán udržitelné městské mobility s využitím zkušeností města Drážďany a za odborné asistence CDV,“ uvedl starosta Chlupáč. V obou městech budou zaváděny a testovány systémy akumulace energie ze solárních panelů pro dobíjecí stanice elektromobilů. Analyzován bude také potenciál a předpoklady pro další zavádění elektromobility ve městech. Nejbližší významnější projektovou aktivitou v Litoměřicích má být již v dubnu průzkum dopravního chování.

Projekt získal podporu z Programu spolupráce Česká republika – Svobodný stát Sasko 2014-2020 ve výši 742 tisíc EUR (85 % celkových výdajů projektu) na období let 2017 až 2019.

„Oblast mobility je velice významná jak pro ochranu klimatu, tak také pro čistotu ovzduší. Mám radost z toho, že společně s našimi českými partnery uskutečníme další kroky k udržitelné mobilitě, především ve spojení s elektromobilitou a obnovitelnými energiemi,“ konstatovala místostarostka Drážďan zodpovědná za oblast životního prostředí a komunální hospodářství. Jak se shodli představitelé radnic, obě města, ač charakterově jedinečná a velikostně výrazně odlišná, pro sebe mohou být vzájemným přínosem.

„Velmi nás těší dlouhodobá spolupráce s tak progresivním městem jako Litoměřice. Jsou živým důkazem toho, že si i některá menší města již nyní plně uvědomují potřebu plánovat dopravu strategicky dlouhodobě dopředu,“ konstatoval Jindřich Frič, ředitel CDV, jež je partnerem projektu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Platby za školy a družiny se nezvýší

7:37 České Budějovice: Platby za školy a družiny se nezvýší

Pondělní zasedání rady města přináší dobrou zprávu rodičům, kteří mají děti předškolního a mladšího …