Litoměřice hostily konferenci „Energie patří do rukou měst“

01.03.2019 6:32

Rekordní účast 150 odborníků z České republiky i zahraniční zaznamenala v Litoměřicích mezinárodní konference „Energie v rukou měst“. Čtvrtý ročník dvoudenní akce, zaměřené na udržitelnou energetiku, pořádalo Sdružení energetických manažerů měst a obcí (SEMMO) a Národní síť Zdravých měst ČR (NSZM) ve spolupráci s evropským sdružením měst a obcí, zaměřených na udržitelnou energetiku Energy Cities a městem Litoměřice.

Litoměřice hostily konferenci „Energie patří do rukou měst“
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

Přítomna byla řada hostů, mezi nimi i náměstek Ministerstva průmyslu a obchodu René Neděla nebo náměstek Ministerstva životního prostředí Jan Kříž. Akce byla určena zejména zástupcům měst, obcí, regionů a jejich partnerům, kteří mají zájem o prosazování inovativních postupů v oblasti úspor energie, využití obnovitelných zdrojů a udržitelné dopravy na místní úrovni.

Za lídra v této oblasti byly oběma zástupci ministerstev jmenovány Litoměřice. Skloňován byl hlavně projekt stavby domu s malometrážními byty v Jiříkových kasárnách, jenž bude první aktivní veřejnou budovou v ČR, která vyrobí více energie, než sama spotřebuje. Představeny však byly také inovativní projekty z oblasti udržitelné komunální energetiky pocházející z jiných měst - například dynamické veřejné osvětlení ze Sušice. V té souvislosti upozornil obce a města zástupce Evropské investiční banky Andreas Piontek na možnosti získaní metodické pomoci při přípravě inovativních projektů a jejich financování.

Jedním z cílů konference byla i diskuse o energetické soběstačnosti a vlastnictví energetických i vodních zdrojů městy a obcemi. „Nám se vyplatilo soustředit zdroje energie do vlastnictví města a jeho občanů,“ uvedl Jan Johansson, energetický manažer švédského města Växjö, které se pyšní prestižním oceněním European Green Leaf 2018. Jak dále uvedl, celkem 64 % celkové spotřeby je získáváno z obnovitelných zdrojů energie. Česká města stojí v této oblasti na začátku. Po vzoru švédského příkladu remunicipalizace se ale již například vydal Jablonec nad Nisou, který odkoupil centrální výtopnu a postupnými kroky kráčejícími ruku v ruce s modernizací a ekologizací provozu dosáhl pro obyvatele levnějších cen.

Projekty a řešení v oblasti Smart City

Konference měla oproti minulému ročníku několik novinek – první byla možnost jízdy v elektromobilu TESLA X v rámci doprovodného programu. Úplnou novinkou se pak stal výpočet uhlíkové stopy dané akce, vyjádřený velikostí emisí CO2. Generálním partnerem konference byla společnost E.ON, hlavními partnery Innogy a ALEX NULA, která představila také své projekty a řešení v oblasti Smart City.

Akci spolupořádalo nově i Sdružení energetických manažerů měst a obcí. „Jeho cílem je vytvoření účinné platformy, kde si obce a odborní partneři mohou předávat informace z oblasti udržitelné energetiky a dopravy a prosazovat své zájmy a potřeby na národní úrovni,“ uvedl energetický manažer Litoměřic Jaroslav Klusák. Zároveň má sdružení ambici pomoci vytvářet další pozice energetických manažerů v českých městech, a tím napomáhat městům a obcím k dosahování významných úspor a energetické soběstačnosti. „Této oblasti je třeba se systematicky věnovat. I proto jsme připraveni ve větší míře finančně podpořit existenci energetických manažerů,“ podotkl náměstek ministra životního prostředí Kříž.

Přínosy energetického managementu a souvisejících projektů lze demonstrovat na příkladu Litoměřic. „Celkem se v letech 2013-2017 jedná o úsporu ve výši cca 32 mil. Kč, což představuje zhruba 80 % provozních ročních výdajů za energii v rámci majetku města, včetně veřejného osvětlení,“ informoval místostarosta Karel Krejza.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…