Litomyšl: Grand Prix Architektů ocenila nábřeží Loučné

30.10.2019 19:53

Mezinárodní porota XXVI. ročníku Grand Prix Architektů – Národní ceny za architekturu 2019 vybrala z rekordního počtu 321 přihlášených projektů jako vítěze projekt Corso Pod Lipami. Úspěchu se dočkali i architekti Martin Rusina a Martin Frei za obnovu nábřeží Loučné v Litomyšli.

Litomyšl: Grand Prix Architektů ocenila nábřeží Loučné
Foto: Archiv
Popisek: Litomyšl

Litomyšlský projekt, který významně finančně podpořila Nadace Proměny Karla Komárka, zabodoval u odborné poroty v kategorii urbanismus. Porota ocenila „neobvyklé řešení protipovodňové stěny nábřeží, která tak vytváří městské prostory pro komunikaci a krátkodobou relaxaci obyvatel města. Designované a materiálové řešení jednotlivých prvků dojem a emoci z prostoru jenom umocňují."

Na projektu Obnova nábřeží řeky Loučné v Litomyšli se pracovalo od roku 2012, o pět let později byl dokončen. Nadace Proměny Karla Komárka na něj přispěla částkou 23 milionů Kč, město v lokalitě za téměř 8 milionů Kč rekonstruovalo přilehlou ulici Vodní valy. Pod proměnou nábřeží jsou podepsaní Martin Rusina a Martin Frei (Rusina Frei architekti); Jakub Finger a Mirka Svorová (Ateliér Partero); dále výtvarníci Pavla Sceranková, Dušan Zahoranský a grafické studio Colmo.

Obnova nese podtitul „dialog mezi řekou a městem". Cílem bylo opětovné zpřístupnění řeky a vytvoření příjemného prostoru pro trávení volného času v jejím okolí. Architekti propojili původně oddělené prostory ulice, nábřeží, řeky a parku. Těžiště tvoří nábřežní promenáda s originálním hřištěm pro návštěvníky různého věku a s odlišnými typy posezení. Lepší přístup k řece i nové možnosti jejího přechodu umožňují kamenný brod, nová visutá lávka a sklápěcí mola připomínající někdejší máchadla. Nevzhledný objekt vodárny nad říčkou architekti využili k vytvoření vyhlídky. Park u Smetanova domu doplnil pavilon se zelenou střechou a s posezením pod vzrostlými stromy.

Kompletní seznam oceněných v XXVI. ročníku Grand Prix architektů - Národní ceny za architekturu 2019 najdete v tomto odkazu.

Více informací obnově nábřeží Loučné najdete v tiskové zprávě ze slavnostního otevření a webu Nadace Proměny Karla Komárka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Demolice hlavní budovy Carimexu

13:05 Plzeň: Demolice hlavní budovy Carimexu

V úterý 7. května odstartovaly bourací práce na hlavní budově Carimexu známého také jako Skleněné pe…