Litomyšl: Hlasujte v soutěži veřejných sbírek

20.04.2015 13:01

V rámci projektu MÁME VYBRÁNO vyhlásil jeho pořadatel již 4. ročník stejnojmenné soutěže veřejných sbírek. O vítězích rozhodne veřejnost, odborná porota a statistiky. V kategorii Cena veřejnosti se o hlasy uchází i sbírka na živé zvony do kostela Nalezení sv. Kříže v Litomyšli. Hlasovat můžete do 20. 5. 2015.

Litomyšl: Hlasujte v soutěži veřejných sbírek
Foto: Archiv
Popisek: Litomyšl

Soutěž má tři kategorie. Litomyšlskou sbírku najdete v kategorii Cena veřejnosti. „Vámi vyhlášená veřejná sbírka může být jednou z deseti, které si rozdělí celkem 100 tisíc korun v rámci soutěže MÁME VYBRÁNO v kategorii Cena veřejnosti,“ potvrdil Ing. Aleš Kozák, ředitel Institutu pro památky a kulturu, o.p.s. provozující portál PROPAMÁTKY. Vítěze Ceny veřejnosti určí výsledky on-line hlasování na stránkách soutěže MÁME VYBRÁNO. Hlasovat je možné do 20. května a 10 sbírek s největším počtem hlasů získá celkem 100 tisíc korun na záchranu konkrétních památek. Zapojte se a hlasujte on-line na stránkách http://www.mamevybrano.cz/index.php?lnk=44.

Výsledky soutěže MÁME VYBRÁNO vyhlásí pořadatelé 2. června v závěru celodenní konference o financování památek, která se koná v klášteře dominikánů v Praze.

Sbírka na tři zvony do piaristického kostela byla městem Litomyšl vyhlášena 1. února 2014 a je na dobu neomezenou. Finanční příspěvky je možné zasílat buď na sbírkový účet číslo: 107-6430890207/0100 nebo peníze vhodit do některé z pokladniček. Ty jsou umístěny v infocentrech na Smetanově náměstí a na zámku, v hlavní budově městského úřadu a na dalších označených místech.

Možné je i uzavření darovacích smluv a složení hotovosti na pokladnách Městského úřadu Litomyšl. Dárcům, kteří přispějí částkou 10 tisíc korun a vyšší, garantuje radnice prezentaci ve výčtu mecenášů přímo v prostorách chrámu Nalezení sv. Kříže. Jména všech dárců, kteří si nebudou přát zůstat v anonymitě, zveřejní město na svých webových stránkách. V této chvíli je na sbírkovém účtu něco málo přes 200 tisíc korun, další peníze jsou v pokladničkách.

Celkové náklady na výrobu a instalaci tří nových zvonů jsou vyčísleny na 1 500 000 Kč. Více o sbírce na www.litomysl.cz / O městě / Aktivity / Sbírka na živé zvony.

První zvony byly v dostavěném chrámu Nalezení sv. Kříže zavěšeny 18. září 1722. Při požáru v roce 1735 se však dva rozlily. Roku 1766 byly koupeny tři nové zvony z Prahy, po požáru v roce 1775 se opět dva rozlily, totéž následovalo při požáru v roce 1814, až v roce 1818 byly odlity nové. Nové zvony sloužily až do roku 1917. Pokynem ze 14. 5. 1917 byly rekvírovány, 15. 5. 1917 sňaty a rozbity perlíkem.

Další nové zvony byly pořízeny ze sbírky a instalovány v září roku 1932. Tyto zvony byly opět rekvírovány v březnu roku 1942. Od té doby je kostelní věž prázdná. Dosud poslední zvony vyrobil Rudolf Perner v Suchém Vrbném u Českých Budějovic: velký sv. Václav vážil 773,2 kg a měl průměr 107,6 cm, výšku 115 cm, doznívání 135 s, prostřední zvon jménem Panna Maria vážil 453,2 kg, měl průměr 90,1 cm, výšku 90 cm a doznívání 100 s, nejmenší zvon sv. Josef vážil 303,7 kg, měl průměr 80,4 cm, výšku 80 cm a doznívání 90 s.

Děkujeme za vaše hlasy v soutěži veřejných sbírek i za vaše příspěvky na zvony do chrámu Nalezení sv. Kříže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: litomysl.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …