Litomyšl: Nadační fond pomůže s nákupy vybavení za milion

08.01.2018 7:36

Speciální operační přístroj pro chirurgy z Litomyšlské nemocnice, matrace proti proleženinám i automobil, kterým budou pracovníci Farní charity Litomyšl dojíždět za klienty. To jsou věci, jejichž nákup finančně podpoří Nadační fond na rozvoj zdravotnictví Litomyšlska.

Litomyšl: Nadační fond pomůže s nákupy vybavení za milion
Foto: Archiv
Popisek: Litomyšl

Správní rada odsouhlasila před Vánoci poskytnutí příspěvků, jejichž výše může dosáhnout až jednoho milionu korun.„V posledních týdnech roku 2017 jsme intenzivně jednali o tom, na co peníze z fondu použít tak, aby z toho pacienti měli co největší užitek. Jsem rád, že jsme došli ke shodě, a doufám, že výběrová řízení proběhnou rychle a hladce, aby se nové vybavení dostalo co nejdříve do praxe,” prohlásil starosta Radomil Kašpar, jenž je zároveň členem správní rady nadačního fondu.

Nejdražší investicí bude pořízení nového elektrochirurgického vybavení pro Litomyšlskou nemocnici. „Jedná se o přístroj běžně využívaný při operacích jak otevřených, tak laparoskopických. Při použití na tkáních těla vede k rychlému uzavírání cév, takže při operacích zlepšuje přehlednost a současně snižuje krevní ztráty. Tím dochází ke zkrácení doby výkonu, snížení nároků na anestezii a zákrok je pak pro pacienta šetrnější,” popisuje operační zařízení doktorka Zdenka Fenclová, náměstkyně pro léčebnou péči Litomyšlské nemocnice. Na jeho nákup uvolnila správní rada až 600 tisíc Kč, konečná cena vzejde z výběrového řízení.

Finanční pomoc se nemusí týkat pouze speciálních nástrojů, protože i ty běžné, jako je například auto, mohou lidem v tíživé situaci ulehčovat život. Pracovníci Farní charity Litomyšl vyráží denně do terénu, aby pomáhali starým či nemocným lidem přímo u nich doma. Jejich spádovou oblastí je celé Litomyšlsko, včetně těch nejmenších obcí. Z tohoto důvodu nadační fond charitě pořídí automobil Škoda Fabia pro účely zajištění ošetřovatelské služby za 290 tisíc Kč. „V posledních letech pociťujeme zvýšenou poptávku po terénních ošetřovatelských službách, protože pacienti si přejí pokud možno zůstávat doma, kde to důvěrně znají a mají rádi. Naše organizace disponuje dostatečným počtem sester i přístrojovým vybavením a mohli bychom realizovat více tras, než máme v současné době automobilů. Proto jsme požádali o tento příspěvek a jsem velice ráda, že nám bylo pro uspokojení potřeb klientů vyhověno,” uvedla ředitelka Farní charity Litomyšl Věra Dvořáková. V pořadí již šestý vůz, který má Charitní ošetřovatelská služba k dispozici, dorazil do garáže ještě v prosinci 2017.

Poslední příspěvek z nadačního fondu ve výši 120 tisíc Kč použije Litomyšlská nemocnice na nákup tří pasivních antidekubitálních matrací. Jedná se o pomůcku k prevenci proleženin u pacientů se zhoršenou pohyblivostí.

Nadační fond pro rozvoj zdravotnictví Litomyšlska již v minulosti přispěl zdejší nemocnici částkou 390 tisíc Kč na nákup přístroje pro rázovou vlnu, který personál používá při rehabilitaci pacientů. Správní rada rovněž odsouhlasila finanční příspěvek ve výši 300 tisíc Kč na vybavení interního pavilonu Litomyšlské nemocnice. Posláním fondu je zvýšení dostupnosti a kvality zdravotní péče pro všechny občany mikroregionu zajišťované privátními poskytovateli, Litomyšlskou nemocnicí, výjezdovým stanovištěm RLP a charitní ošetřovatelskou službou. Město Litomyšl v minulosti do fondu vložilo přes jeden milion korun, desítky tisíc pak darovaly okolní obce a firmy. Přidat se můžete i vy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Světelný smog se sníží, obměnou projde skoro 400 venkovních světel

10:23 Přerov: Světelný smog se sníží, obměnou projde skoro 400 venkovních světel

391 nových svítidel, 9 regulátorů napětí a 11 rozvaděčů veřejného osvětlení. Přerov plánuje ve druhé…