Litomyšl: Rušení operací se odkládá

12.01.2020 6:32

Od 1. ledna 2020 mělo podle plánů managementu Nemocnice Pardubického kraje (NPK) dojít k omezení nočních operací kvůli personálním problémům v Litomyšlské nemocnici. Toto rozhodnutí vzali představitelé nemocnice zpět kvůli reakci lékařů, pacientů a litomyšlských zastupitelů.

Litomyšl: Rušení operací se odkládá
Foto: Archiv
Popisek: Litomyšl

Ti poukazovali na to, že rozhodnutí o zrušení akutních operací může být v rozporu se zákony a ohrozit životy pacientů. Avizovaný krok se tak odkládá. „Ukázalo se, že pro bezproblémovou změnu je třeba v první řadě rozptýlit veškeré, mnohdy liché obavy, které se mezi zaměstnanci objevují. Rozhodli jsme se proto ještě jednou celou záležitost s kolegy projít a na jejich konkrétní otázky nechat kromě vedení odpovídat i odborníky z personální či právní oblasti, tedy z těch oblastí, které je v souvislosti s děním okolo jejich profese zajímají nejvíce,“ vysvětluje důvod odložení rozhodnutí Vladimír Ninger, ředitel pro zdravotní služby Nemocnice Pardubického kraje.

Na záměru sloučit týmy pro akutní operativu v průběhu ústavní pohotovostní služby se ale podle něj nemění nic. „I nadále trváme na tom, že oba týmy jsou kapacitně na hranici svých možností. V tuto chvíli tak k odkladu dochází jen na nejnutnější dobu,“ doplňuje Vladimír Ninger.

Plány NPK s Litomyšlskou nemocnicí, o nichž jsme informovali v prosincovém vydání Lilie, se staly hlavním bodem prosincového jednání zastupitelstva. Znepokojení zaměstnanci Litomyšlské nemocnice informovali veřejnost o svých připomínkách k navrhovanému řešení i rizicích, která podle nich tento krok přinese. „Původně se touto změnou měly vyřešit personální problémy, ale tento důvod padá, protože se nezmění vůbec nic. Budeme sloužit v naprosto stejném složení jako doteď, ale nebudeme se moci o pacienty postarat,“ uvedl na jednání chirurg Michal Vlach.

Zastupitelé se postavili za lékaře a pacienty

Na základě diskuze s přítomnými zaměstnanci Litomyšlské nemocnice, kteří poukazovali na to, že chystaným krokem může dojít k ohrožení životů a zdraví pacientů, zastupitelé jednohlasně přijali usnesení, v němž požadují zachování stávajícího provozu chirurgického oddělení Litomyšlské nemocnice do doby, než bude jasně připraven přechod na plánovanou operativu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…