Litomyšl: Sami rozhodněte, na co půjdou peníze z rozpočtu

04.01.2020 10:06

Máte nápad, jak zlepšit život ve městě? Například vybudováním nového dětského hřiště? Venkovní posilovny? Uspořádáním koncertu? Chcete zařídit něco, co vám ve městě chybí? Pokud se váš nápad dá realizovat do 300 tisíc korun, máte šanci se postarat o změnu!

Litomyšl: Sami rozhodněte, na co půjdou peníze z rozpočtu
Foto: Archiv
Popisek: Litomyšl

V roce 2020 město Litomyšl spouští první ročník participativního rozpočtu s podtitulem „Město pro lidi, lidé pro město“. Vy sami rozhodnete o tom, co se má postavit nebo uspořádat. Participativní rozpočet má u občanů zvýšit zájem o veřejné dění a dát jim možnost, aby sami navrhovali a vybírali projekty, které podle nich zvýší kvalitu života v Litomyšli a integrovaných obcích. Za tímto účelem Zastupitelstvo města Litomyšl uvolní z rozpočtu částku potřebnou k realizaci čtyř projektů. Dvou s celkovými náklady v maximální výši 50 tisíc Kč na jeden projekt a dále dvou návrhů s celkovými náklady v maximální výši až 300 tisíc Kč na jeden projekt.

Své návrhy na projekty může podat každý občan České republiky starší 15 let. Hlasování o návrhu bude umožněno pouze osobám, které mají trvalý pobyt v Litomyšli či integrované obci města Litomyšle a které v den odeslání hlasu dovrší věk 15 let. Tento systém byl vybrán, aby měla veřejnost k výběru co nejvíce návrhů, o jejichž realizaci však rozhodnou sami Litomyšlané. Věková hranice byla stanovena tak, aby svůj názor mohla projevit i mladá generace.

A co máte dělat, pokud máte projekt a chcete ho podat k dalšímu projednání? Do konce února vyplňte na webu www.litomysl.cz kontaktní formulář. Jde to snadno a rychle z pohodlí domova. Pokud nemůžete nebo nechcete používat počítač, s vyplněním a odevzdáním potřebných dokumentů vám mohou zaměstnanci MěÚ Litomyšl na informacích hlavní budovy na adrese Bří Šťastných 1000, případně můžete návrh podat prostřednictvím litomyšlského informačního centra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…