Litomyšl: Toulovcovy prázdninové pátky podvacáté!

28.06.2018 19:09

Každý pátek o prázdninách ve stejný čas, na stejném místě - nejdříve pohádka nejen pro děti a poté koncert nejen pro dospělé. Tak by se dala jednoduše charakterizovat akce, kterou již podvacáté pořádá město Litomyšl. Tentokrát jsem pro vás připravili to nejlepší z uplynulých let. Těšíme se na vás!

Litomyšl: Toulovcovy prázdninové pátky podvacáté!
Foto: Archiv
Popisek: Litomyšl

První ročník Toulovcových prázdninových pátků se konal již v roce 1999. Snahou bylo oživit prázdninovou Litomyšl a využít atmosféry malebného a trochu tajemného Toulovcova náměstí. Sázka na pravidelnost se po letech ukazuje jako správná volba. Každý pátek po celé prázdniny, stejný čas a stejné místo. „Začátky nebyly úplně jednoduché, zaznívaly hlasy, že Litomyšl o prázdninách kulturu nepotřebuje,“ vzpomíná Milada Nádvorníková a s úsměvem dodává: „Při cestě na Špitálek jsem zastavovala děti ve městě a zvala je na pohádku. Bála jsem se, abychom tam s Michalkou nebyly úplně samy.“

V průběhu let se z Toulovcových prázdninových pátků stala neodmyslitelná součást prázdninové Litomyšle. Špitálek funguje pátek co pátek nejen jako letní divadelní scéna, ale také jako místo setkávání. Na pódiu se vystřídala řada divadelní společností i kapel nejrůznějších žánrů. Na Toulovcově náměstí, případně U Černého orla, později v Music Clubu Kotelna (v případě nepřízně počasí), jsme se sešli již celkem 166krát!

Letošní ročník je složený z toho NEJ, co jsme zde za uplynulé roky viděli a slyšeli. Samozřejmě v případě, že to je možné. Velmi rádi bychom si zopakovali parádní koncerty s Pavlem Bobkem, Wabi Daňkem, Zuzanou Navarovou či Jarmilou Šulákovou, ale to již nepůjde – věříme však, že Pátkům k výročí zamávají z pomyslného druhého břehu. Jsou kapely, které v tuto chvíli nekoncertují jako např. Traband nebo koncertují moc blízko jako je Žalman a spol. (nechceme Babímu léto „kazit kšefty“). Přesto jsme přesvědčeni, že se podařilo vytvořit program, který se vám bude líbit. Netřeba představovat Divadlo Andromeda, Divadlo M, Pohádka či Romaneto – tyto soubory nám budou vypravovat pohádky v červenci a v Litomyšli nejsou poprvé. Jan Burian, Megaphone, Ivan Hlas trio či Neřež – ani tato jména nejsou v našem městě neznámá a věříme, že se na jejich červencové koncerty již těšíte. Také srpen je plný hvězdných jmen – Liduščino divadlo, Divadýlko Kuba, Teatr Víti Mařčíka, Divadlo Koráb i Divadýlko Mrak jsou zárukou toho, že od pódia neodtrhnou oči nejen děti, ale i dospěláci. Pavel Dobeš, Tomáš Kočko & Orchestr, Cop, Marien či Fleret – hvězdy, které se postarají o vyplnění pátečních hudebních večerů.

Věříme, že vás letošní program, který finančně podporuje i Pardubický kraj, zaujal. Vstupné bude opět dobrovolné, ale drobné doma nenechávejte. Stejně jako v minulých letech mohou pomoci znevýhodněným či postiženým dětem v rámci sbírky Pomozte dětem. Odměňovat budeme opět také naše nejvěrnější malé diváky. Během celých prázdnin budeme na hrací karty udílet razítka za účast a v rámci posledního prázdninového Pátku losovat mezi těmi nejvěrnějšími celkem 20 hodnotných cen. 
Tak tedy nezapomeňte – každý pátek o prázdninách, od 18.00 pohádka, od 19.30 koncert – vše na Toulovcově náměstí. V případě nepříznivého počasí se sejdeme v Music Clubu Kotelna. Právě zde se bude každý pátek o prázdninách od 22.00 do 03.00 hodin konat Toulovcova afterparty. A vězte, že Toulovcovy prázdninové pátky najdete nově také na facebooku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…