Litomyšlská veselice již první víkend v září

28.08.2020 20:27

Také je vám líto, že jsme si letos nemohli za(b)láznit v rámci Zahájení lázeňské sezóny? Chybí vám vůně sousedské husičky a dalších dobrot z Gastronomických slavností M. D. Rettigové? Připravili jsem pro vás náhradu v podobě akce Litomyšlská veselice aneb (b)láznění se špetkou gastroslavností.

Litomyšlská veselice již první víkend v září
Foto: Archiv
Popisek: Litomyšl

A na co se můžete těšit? Hlavní scéna na Smetanově náměstí bude celý den patřit výborné muzice a pohodovému vyprávění. Program bude provázet lázeňský švihák Václav Žmolík. Sobotní dopoledne vyplní Cimbálová muzika Jana Dostála a povídání se zajímavými hosty – např. s Julianou Fischerovou, známou jako Maškrtnica.cz, zakladatelem MINT Marketu a malířem Zbyňkem Hanko, Ondřejem Kovářem z Vulcanus gril či kastelánkou litomyšlského zámku Zdeňkou Kalovou. Odpoledne zahraje Bee Band, Jarret a Top Dream Company. Večer nepřijdete na Smetanově náměstí ani o oblíbenou večerní tancovačku s Matchos Burritos.

V sobotu budeme i vařit – konkrétně na grilech Vulcanus, kterých bude na náměstí hned několik. Na celý víkend přijede do Litomyšle i Maškrtnica.cz, tedy bloggerka, vlastním jménem Juliana Fischerová, která je velkou odbornicí na pečení chleba. A proto jsme se rozhodli, že alespoň jednu kuchařskou soutěž zorganizujeme – bude se jmenovat „Upeč třeba chleba“ a trénovat můžete celé léto. Propozice soutěže jsou na www.gastroslavnosti.cz a příjem upečených chlebů bude v neděli od 11:00 hodin.

Anketa

Je špatně, když se lidé smějí zranění prezidenta Zemana?

95%
5%
hlasovalo: 13771 lidí

A co by to bylo za vzpomínky na gastroslavnosti, bez Sousedské husičky pod nejvyšším stropem na světě s doprovodem kapely Třehusk? Naší oblíbené gastronomické škole z Poličky se zářijový termín nehodí, a tak jsme hledali náhradu. A našli jsme – těšit se už teď můžete na husí stehno a červené zelí s karlovarským knedlíkem. Kdo si koupí poukázku na oběd předem, dostane Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem zdarma. Předprodej v informačním centru, cena velké porce je 239 Kč, dětskou porci pořídíte za 169 Kč.

A nezapomínáme ani na ty nejmenší návštěvníky. U Smetanova domu bude v sobotu od 15:00 vyprávět divadlo eMILLIon pohádku Zlatovláska. Na své si nejen děti přijdou také v DOMA ateliéru Mílý Gloserové (ulice F. Vognera 456) – zde nebude chybět dětská dílna pod širým nebem ani samoobslužná kavárna. Program bude připravený i na dvorečku městské galerie.

Na Toulovcově náměstí bude celý víkend obrovská lázeňská designová zóna – proběhne zde druhý ročník Mint marketu. Stánky s lázeňskou tématikou, ale i nabídkou nejrůznějších dobrot, včetně ochutnávky různých druhů piv, budou i na celém Smetanově náměstí.

Vystavena budou i krásná stará auta, kterými se pyšní Veterán klub Litomyšl. Lázeňskou cirkusovou pohodu můžete zažít na terasách pod muzeem. Muzika bude znít i v zámeckém parku – v sobotu od poledne tu bude pobíhat již 3. litomyšlská spacák párty.

Prostě celá Litomyšl opět po čase ožije a my věříme, že si to nenecháte ujít!

A pokud se náhodou nestihnete z dovolených vrátit na první zářijový víkend, doražte alespoň o týden později. Druhý víkend v září bude ve znamení Dne otevřených dveří památek a dalšího ročníku Litomyšlských dvorků. Těšíme se na vás!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Otevření dopravního terminálu a nového podchodu pod železnicí

11:33 Vsetín: Otevření dopravního terminálu a nového podchodu pod železnicí

Ve Vsetíně se dnes uskutečnilo slavnostní otevření společného odbavovacího terminálu pro železniční …