Litovel: I maličkosti dělají naše město a místní části krásnější

25.06.2021 6:32

I maličkosti dělají naše město a místní části krásnější. Jsou to třeba opravy Božích muk nebo křížů, o kterých většinou ví jen pár místních...

Litovel: I maličkosti dělají naše město a místní části krásnější
Foto: Litovel.eu
Popisek: Svatojánský most v Litovli

Někomu by se zdálo, že nemají pro město až tak velký význam, ale opak je pravdou. Protože nejen velké investiční akce utváří celkovou atmosféru našeho místa pro život.

Anketa

Má Robert Šlachta vaši důvěru?

56%
37%
hlasovalo: 16628 lidí

Můžeme se tedy pochlubit opravou Božích muk v místní části Tři Dvory, kterou provedl v květnu letošního roku Svatopluk Grulich z Unčovic. Celkové náklady opravy činily 26.084 Kč vč. DPH. Tato památka místního významu se nachází na konci obce u železniční trati. Hranolová Boží muka jsou umístěna na nízkém soklu, jsou členěna profilovanou kordonovou římsou, v prostoru kaplice z každé strany půlkruhově klenutou nikou. Nad korunní římsou je střecha s náznakem stanu a ve vrcholu je křížek. Tato Boží muka jsou patrně dokladem lidové architektury 1. pol. 19. století.

V dubnu požádala Římskokatolická farnost Chudobín o bezúplatný převod části pozemku v okolí pískovcového kříže, který svým nákladem restaurovala. Jedná se o pískovcový kříž z roku 1900, který byl vybudován nákladem tehdejší obce Chudobín. Farnost tedy odborně obnovila samotný kříž, dále revitalizovala okolní pozemek a solitérní dřevinu (lípu). Počítá s tím, že toto místo bude sloužit jak k uspokojování duchovních potřeb věřících, tak i k relaxaci místních občanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.