Litvínov: Ve hře je stále zelená trasa ropovodu

23.02.2019 8:36

Od loňského roku probíhají jednání o prodloužení severní trasy ropovodu Družba v oblasti Litvínov - hranice ČR/SRN (Spergau) mezi členy ustanovené pracovní skupiny, kterými jsou Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Krajský úřad Ústeckého kraje, MERO ČR, a. s., a dotčené obce Litvínov, Klíny, SORKH a také Horní Jiřetín, který se stal novým členem.

Litvínov: Ve hře je stále zelená trasa ropovodu
Foto: zsmezibori.com
Popisek: Litvínov

Dotčené obce zamítly návrh Krajského úřadu Ústeckého kraje, který v rámci přípravy druhé aktualizace Zásad územního rozvoje ÚK a v souladu s Politikou územního rozvoje ČR navrhoval prodloužení trasy ropovodu v souběhu s vedením etylénovodu. „Závěrem loňského roku pracovní skupina vygenerovala alternativní trasu (zelená - bližší informace na www.mulitvinov.cz), kterou posoudili zastupitelé všech dotčených měst a obcí. Stala se předmětem dalšího jednání pracovní skupiny dne 8. února letošního roku. Litvínov a Horní Jiřetín má k přijetí trasy ještě několik podmínek, které jsou podle ostatních členů pracovní skupiny řešitelné.

Samostatné jednání k alternativní trase povedou MERO ČR, a. s., a Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR s Ministerstvem financí ČR a Ministerstvem pro místní rozvoj ČR, aby doladily způsob, jak se procedurálně vypořádat s případnou změnou vedení ropovodu v aktualizaci Zásad územního rozvoje ÚK, jejíž návrh stále obsahuje původní trasu kopírující etylénovod. Dotčené obce bojují za změnu původní trasy a zahrnutí alternativní trasy (zelené) do aktualizace Zásad s tím, že nejsou proti, aby se řešení trasy ropovodu projednalo jako samostatný bod aktualizace, aby nedošlo ke zbytečnému prodlení v ostatních oblastech. Další setkání pracovní skupiny pravděpodobně proběhne až po vypořádání připomínek Litvínova a Horního Jiřetína a po výstupu z jednání mezi ministerstvy,“ říká k poslednímu jednání pracovní skupiny starostka Litvínova Kamila Bláhová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…