Louny: Město má nového architekta

10.01.2021 8:38

V průběhu roku 2020 proběhla dvě výběrová řízení na obsazení pozice městského architekta města Loun.

Louny: Město má nového architekta
Foto: archív autora
Popisek: Louny

V prvním kole výběrového řízení se přihlásil pouze jeden uchazeč, z tohoto důvodu bylo rozhodnuto o zrušení výběrového řízení. Do druhého výběrového řízení bylo podáno již dvacet přihlášek, z nichž bylo v červnu 2020 výběrovou komisí složenou ze zástupců města i architektů vybráno pět kandidátů do druhého kola výběrového řízení, které se uskutečnilo v září.

Ve druhém kole, byl výběrovou komisí doporučen radě města na pozici městského architekta Ing. arch. Radek Janoušek. Doporučeného kandidáta schválila rada města v říjnu 2020.

„Nejprve bych chtěl poděkovat za spolupráci Ing. arch. Čermákovi, který na radnici působil řadu let a byl zejména pro odbor správy majetku cenným odborným rádcem. Vážím si toho, že se o pozici městského architekta u nás v Lounech ucházely dvě desítky architektů a přeji Ing. arch. Janouškovi mnoho zdaru. Jsem rád, že město i jeho obyvatelé budou mít dál možnost s městským architektem konzultovat své záměry. To by mělo pomoci správnému rozvoji města,“ uvedl starosta města Pavel Janda.

Kdo je to městský architekt?

Anketa

Jaký trest navrhujete pro podniky a živnostníky, kteří mají otevřeno navzdory zákazům?

hlasovalo: 14311 lidí

Městský architekt, architekt města, hlavní architekt, obecní architekt apod. – jeho označení není důležité (není závazně právně ukotveno). Podstatná je jeho úloha: komplexní výkon služby architekta při rozvoji města či obce. Jedná se zejména o následující činnosti:

  • Při vyhodnocování aktuálního stavu a připravovaných záměrů sleduje zejména hlediska urbanistická, architektonická, estetická a výtvarná.
  • V oblasti operativních činností konzultuje a zaujímá stanoviska k projekčně připravovaným aktivitám stavebníků a developerů.
  • V koncepční oblasti se podílí na zadávání a projednávání strategických a koncepčních dokumentů, které se týkají území města či obce.
  • Spolu se zastupiteli hájí zájmy města či obce při projednávání nadřazené dokumentace širšího území.
  • Iniciuje aktivní kroky města či obce na zlepšení prostředí, hrdosti, spokojenosti a soudržnosti obyvatel (např. vypisování architektonických a urbanistických soutěží, zapojování veřejnosti do formulace vizí a strategií rozvoje města, spolupráce s architektonickými školami apod.)

Hlavní náplní městského architekta je od 01.01.2021 externí konzultační a poradenská činnost v oblasti architektury a urbanismu na území města Louny a jeho městských částí Brloh a Nečichy, a to jak pro potřeby města, tak veřejnosti.

"Těším se na spolupráci jak se zástupci města a úřadu, tak s veřejností a soukromými investory. Část své agendy plánuji věnovat rozvoji města zejména se zaměřením na veřejný prostor. Mým cílem je co nejvíce přispět k vytváření dobrých podmínek pro život obyvatel Loun. Jsem také připraven poskytnout konzultace k soukromým záměrům. Rád se s nimi seznámím již v úrovni počáteční přípravy nebo studie," uvedl Ing. arch. Radek Janoušek.

Kontakt na nového městského architekta:
Ing. arch. Radek Janoušek
tel.: +420 775 654 397
e-mail: architekt.louny@gmail.com
úřední hodiny: pondělí od 12:00 do 16:00 h
Městský úřad, Mírové náměstí 35, číslo dveří 309

Z důvodu omezených úředních hodin městského architekta a pro rychlejší průběh jednání doporučujeme rezervaci k jednání e-mailem na následující adresy současně: architekt.louny@gmail.com a h.platilova@mulouny.cz a to s uvedením stručné informace o obsahu jednání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

zabavení majetku

Dobrý den, já bych byl s tím zabavováním majetku opatrný. Jednak to ve mě neevokuje nic dobrého. Také si nemyslím, že všichni Rusové můžou za politiku jednoho šílence. Sice si ho zvolili, ale ne všichni a asi ani ne tak úplně dobrovolně. Nebo jste jiného názoru? A hlavní věc co mě zajímá, co byste s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Přeložka cyklostezky je dokončená, sportovní areál se bude dál rozvíjet

13:05 České Budějovice: Přeložka cyklostezky je dokončená, sportovní areál se bude dál rozvíjet

Tento týden byla dokončena důležitá stavba – přeložka cyklostezky u sportovního areálu Vltava. Ten b…