Louny: Obnova hlavových řezů na dřevinách

13.01.2023 19:53 | Tisková zpráva

Během měsíce ledna až března, dle vhodných klimatických podmínek, budou probíhat práce na obnově hlavových řezů na dřevinách ve stromořadí v ul. Č. Bratří, 5. května, Pudlovská, Husova 1. a 2. část, Vladislavova a na Mírovém náměstí v Lounech. Hlavovými řezy bude upraveno celkem 270 ks lip.

Louny: Obnova hlavových řezů na dřevinách
Foto: archív autora
Popisek: Louny

Hlavové řezy, které se na dřevinách provádějí zpravidla každé tři roky, provede zahradnická firma „ZAHRADNÍČEK, s. r. o.“ dle uzavřené rámcové smlouvy na řez keřů a obnovu hlavových řezů stromů.Řezem na hlavu (sesazováním výhonů na zapěstované zduřeniny, tzv. „hlavy“) se pravidelně upravují zejména velkokorunné stromy, které byly kdysi nevhodně vysazené do ulic a svými korunami zasahují do oken a fasád přilehlých domů.Pokud již byly dřeviny v minulosti hlavovým řezem ošetřeny, je nezbytné tento řez v pravidelných intervalech opakovat, aby nedocházelo k vytvoření tzv. sekundární koruny. Zduřeniny - hlavy nejsou určeny pro to, aby na nich byla nasazena narostlá koruna. Nové výmladky nejsou pevně ukotveny k jejich nasazení – hlavám, jejich růstem dochází k zesílení větví a může dojít k jejich vylamování a pádu na zem. Je důležité si uvědomit, že stromy jednou zapěstované řezem na „hlavu“ není možné již jinak zapěstovat a ošetřovat jiným typem řezu. Pravidelné řezy korun stromů jsou důležité především z hlediska zajištění provozní bezpečnosti na stanovišti, kde strom roste.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…