MMB nevydal občanský průkaz s fotografií s cedníkem

25.08.2013 6:31

Ačkoliv Magistrát města Brna v rámci dobré správy vyhotovil dne 26. 7. 2013 občanský průkaz bez strojově čitelných údajů s dobou platnosti na 1 měsíc s fotografií zobrazující občana s netradiční pokrývkou hlavy – cedníkem, občanský průkaz se strojově čitelnými údaji s dobou platnosti na deset let již na doporučení Ministerstva vnitra ČR ze dne 5. 8. 2013 nevydal.

MMB nevydal občanský průkaz s fotografií s cedníkem
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Ministerstvo vnitra ČR své zamítavé stanovisko odůvodnilo tím, že Pastafariáni – Církev létajícího špagetového monstra, na kterou se dotyčný občan odvolával, není v České republice registrována. Z uvedeného důvodu není možné dle názoru MV ČR žádosti o vydání osobního dokladu (občanského průkazu nebo cestovního pasu) s takovou pokrývkou hlavy (cedníkem) vyhovět.

Hlavní náležitosti fotografie na osobních dokladech ČR

• Má hladký povrch a je v černobílém nebo barevném provedení, je obdélníkového tvaru o rozměrech 35 mm x 45 mm, postavená na kratší stranu. 
• Zobrazuje hlavu a horní část ramen zobrazované osoby, a to v předním čelném pohledu. Pohled zobrazované osoby směřuje do objektivu.
• Odpovídá podobě zobrazované osoby v době podání žádosti. Pohled přes rameno, pootočená nebo nakloněná hlava nejsou přípustné. Zobrazovaná osoba musí mít neutrální výraz a zavřená ústa, oči musí být otevřené a nesmí být překryté vlasy. Brýle osoby na fotografii nesmí zakrývat oči a vytvářet odlesky. Pokrývka hlavy z náboženských nebo zdravotních důvodů nesmí zakrývat obličejovou část způsobem znemožňujícím identifikaci občana a nesmí na obličeji vytvářet stíny.
• Pozadí za zobrazovanou osobou je bílé až světlemodré, popřípadě světlešedé barvy. Fotografie je bez odlesků, které by skryly nebo výrazně změnily charakteristické identifikační znaky osoby. Nelze provádět retuše ani jiné úpravy negativu ani pozitivu fotografie, popřípadě digitální fotografie osoby, ani jejího tisku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Město prochází jarní očistou, následovat bude blokové čistění

7:37 Vsetín: Město prochází jarní očistou, následovat bude blokové čistění

Mechanismy Technických služeb (TS) města Vsetína již uklízí cesty a chodníky po skončené zimě. V úte…