Majitelé pozemků pod příbramským Lesoparkem Litavka se rozhodli oprášit jeho zašlou slávu

14.04.2018 9:39

Návštěvníci příbramského Lesoparku Litavka si určitě všimli, že v posledních letech toto místo zažívá renesanci a pomalu získává zpět svoji zašlou slávu.

Majitelé pozemků pod příbramským Lesoparkem Litavka se rozhodli oprášit jeho zašlou slávu
Foto: Příbram
Popisek: Příbram

V roce 2015 zde byla otevřena nová naučná stezka, o rok později malá obora s muflony a kamerunskými ovcemi, hřištěm a grilovacím místem. A letos se městu Příbram podařil doslova husarský kousek, kdy se konečně po mnoha letech podařilo oslovit většinu vlastníků pozemků pod lesoparkem, aby spojili své síly a společně jej uklidili a postupně zvelebovali.

Lesopark nesoucí své jméno podle řeky Litavky, která jím protéká, zažíval dobu své největší slávy zhruba před čtyřiceti lety, kdy jej spravovalo město Příbram. Ve své době měl dokonce i dva správce. Později oblíbenost lesoparku nijak neopadala, návštěvníci jej stále rádi využívali k procházkám i rekreaci, ale s údržbou pozemků a lesa už to bylo horší.

V posledních mnoha letech bránila lepší údržbě jednak nedostatečná kapacita technických služeb, ale především vlastnická práva různých majitelů pozemků: obce Bohutína, Města Příbrami – ve správě Městských lesů Příbram, povodí Vltavy, Lesů ČR atd. a nájemní vztah s Českým rybářským svazem. Udržovat pozemky a koordinovat jejich správu nebylo mezi tolika majiteli jednoduché. Roztříštěnost vlastnictví bránila rozvoji lesoparku, zúčastnění neměli chuť, ani de facto žádný zájem pozemky udržovat. V letošním roce se ale situace změnila.

„Sedli jsme si „k jednomu stolu“ a ve vzácné shodě jsme se rozhodli tento krásný kout příbramské přírody uklidit a zvelebovat. Nejen pro letošní sezónu, ale i snad do budoucna,“ uvedl příbramský místostarosta Václav Švenda s tím, že velice aktivní přístup v této věci projevil starosta obce Bohutín Ladislav Turek. „Děkuji všem zúčastněným a speciálně starostovi Bohutína, se kterým budeme dále jednat o opravách cest,“ dodal. Poděkování patří také městským lesům, které i na letošní rok chystají pro malé návštěvníky překvapení ve formě nových herních prvků.

Vlastníci pozemků se sešli na začátku roku, rozdělili si úkoly a začali úklidem a odstraňováním spadlých větví a náletových dřevin. Pokud se do lesoparku půjdete podívat, rozdíl je vidět už teď. Zároveň se hned shodli na tom, že zejména vzhledem k bezpečnosti návštěvníků lesoparku musí dojít k posouzení stavu zhruba pěti desítek stromů. „Město si proto nechalo firmou TREEMEN zhotovit dendrologický posudek, jehož cílem bylo posoudit aktuální vitalitu, zdravotní stav a provozní bezpečnost těchto stromů a doporučit, zda hodnocené stromy v případě snížené vitality a stability je vhodné bezprostředně pokácet, nebo zachovat a ošetřit,“ vysvětlil Švenda.

Na základě vypracovaného posudku se nakonec prozatím přistoupí ke kácení tří kusů stromů, které bezprostředně ohrožují bezpečnost návštěvníků lesoparku. Jedná se o dvě vrby, z nichž jedna bude ponechána jako torzo pro podporu biodiverzity, a jednu olši v korytě Litavky.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

19:27 Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

Plzeňská vodárna zahájila stavbu kompletní realizace nové veřejné infrastruktury v plzeňském městské…