Mapový informační systém Pelhřimov čili chytrá mapa města

14.02.2017 7:29

Potřebujete zjistit, čí je pozemek za vaším domem a jak je velký? Kde se smí stavět dle územního plánu a s jakým omezením? Kudy vede vodovod či kanalizace? Změřit její vzdálenost od vaší parcely? Zajímá vás, kde je nejlepší hřiště pro vaše nejmenší a jeho technický stav? K tomu všemu stačí jedno kliknutí do mapové aplikace na internetu.

Mapový informační systém Pelhřimov čili chytrá mapa města
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Přinášíme vám novou mapovou aplikaci (GIS) našeho města. Tato mapová aplikace se podobá klasickým internetovým mapám, obsahuje ale mnohem více informací, které jsou přístupné pro občany. Jedná se o soubor map doplněný o data z našeho úřadu. Všechny informace se mohou prohlížet najednou, což umožňuje vidět vzájemné souvislosti bez nutnosti individuálního vyhledávání či docházení na úřad. Aplikace vám tak pomáhá šetřit čas. Práce s aplikací je jednoduchá, a protože je online, je přístupná odkudkoli a kdykoli, tedy i z pohodlí vašeho domova.

Na aplikaci je umístěn odkaz z webových stránek města www.mestopelhrimov.cz (v levém sloupci vstupní stránky GIS A ÚZEMNÍ PLÁNY – Veřejný GIS), nebo rovnou po zadání adresy (ZDE). Tato mapová aplikace byla navržena tak, aby transparentně zpřístupnila důležité informace veřejnosti a pomohla při správě města.

Po otevření mapového informačního systému se zobrazí ortofotomapa neboli letecký snímek se základními ovládacími prvky v menu. To obsahuje panel nástrojů jako je přihlášení pracovníků úřadu, ikonu pro měření vzdálenosti a výměr, legendu, tisk a nahlížení do KN, po jehož stisknutí a následném kliknutí myší na pozemek či dům se na samostatné stránce zobrazí detailní informace z Katastru nemovitostí na stránce ČÚZK. Na levé straně sloupce (symbol domečku) naleznete kompletní přehled výchozích mapovým a datových vrstev. Pouhým kliknutím na název vrstvy můžete aktivovat nebo vypnout, obsah zobrazované vrstvy. K některým sadám vrstev (např. pasporty) je k dispozici i přehledná datová tabulka, která zobrazuje souhrn všech informací. Ikona oka pod menu vám pak přehledně zobrazí, které vrstvy jsou aktuálně zobrazované na mapě. Mapy můžete i různě prolínat, díky funkci nastavení průhlednosti mapových vrstev (rozbalíte šipkou vedle názvu vrstvy).

V nedávné době byla do aplikace zapracována digitální technická mapa, která obsahuje podrobný reálný stav polohopisu a inženýrských sítí na celém území města. Můžete tak vidět polohu vedení elektřiny, vodovodu či kanalizačního řadu. Stejně tak i územní plán, který mimo jiné vykresluje zastavěné území s rozvojovými plochami a územními rezervami. Dále zpřístupňuje využití jednotlivých ploch města vč. regulativů (textová část územního plánu, která definuje přípustné i nepřípustné využití daného území). V aplikaci dále naleznete informace o sběrných místech odpadů či dětských a sportovních hřištích a mnoho dalších.

Městský úřad má k dispozici rozšířené možnosti mapové aplikaci, které slouží pro administraci údajů potřebných při správě města, nebo k získání kompletních informací z Katastru nemovitostí, která lze nejen prohlížet, ale i s nimi efektivně pracovat.

Do budoucna plánujeme mapovou aplikaci rozšiřovat o další užitečné informace. Vyhledejte si informace o svém pozemku a přesvědčte se, co všechno mapová aplikace nabízí. Dodavatelem řešení je společnost Cleerio.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Heulosem ve čtvrtek proběhnou světlušky

13:37 Jihlava: Heulosem ve čtvrtek proběhnou světlušky

Noční běh pro Světlušku se v Jihlavě uskuteční 16. května. Veškerý výtěžek ze startovného půjde proj…