Masopust v Milevsku bude festivalově rekordní

02.02.2016 16:08

Město Milevsko již od roku 1862 ožívá ruchem maškar. V sobotu 6. února 2016 se zde uskuteční již 154. ročník tradičního masopustního průvodu a zároveň 1. ročník Festivalu maškar.

Masopust v Milevsku bude festivalově rekordní
Foto: Radek Kraus
Popisek: Obec Milevsko v jižních Čechách

Dle historických zdrojů to bývalo vždy o masopustním úterý, kdy návštěvníci zblízka i zdaleka přicházeli, aby se zúčastnili pestrého maškarního průvodu, který vrcholil na náměstí předvedením maškarních scén. Průvody se vyvinuly ze středověkých lidových her a v nynější podobě datují od roku 1862, a jsou tedy nejstarší doloženou masopustní tradicí v jižních Čechách. Jedinečnost milevských maškar je zároveň v tom, že jde o městský masopustní průvod; podobná tradice v jiných lokalitách je v naprosté většině záležitostí vesnickou. Tradici přerušily pouze obě světové války, poslední přestávka v konání masopustního průvodu byla v 60. letech minulého století. Pořádání maškar bývalo pro účinkující zvláštním vyznamenáním a bylo vyhrazeno jenom milevským občanům. Typickým rysem milevského masopustu je jeho lidový charakter v tom nejlepším slova smyslu: většina masek není zakoupena v obchodech, ale je výsledkem fantazie a práce těch, kdo v nich jdou.

Novodobá historie maškarního průvodu v Milevsku je v posledních létech spjata s novým výborem Maškarního sdružení – spolku pro udržování tradic v Milevsku v čele s jeho předsedou Karlem Pro-cházkou. Nový výbor se zasloužil o "uzdravení“ Milevských maškar a jeho přičiněním tato tradice stále žije.

V roce 2011 se při svém 149. ročníku Milevské maškary zapsaly do České knihy rekordů jako maso-pustní průvod s největším počtem masek. Zástupci pelhřimovské agentury Dobrý den toho dne napočítali 629 účastníků. V tomto roce se pořadatelé pokusí tento rekord překonat, a tak se bude jistě na co dívat. O zjištění přesného počtu masek se postarají opět komisaři agentury Dobrý den.

Poprvé se představí alpští démoni Krampusové

Oslavy masopustu v roce 2016 pojali pořadatelé opět jako třídenní akci. Již ve čtvrtek 4. února pro-běhne tradiční zvaní milevských maškar. Masky celý den procházejí městem a zvou jeho obyvatelé k účasti na sobotním průvodu. Na pátek 5. února připravují pořadatelé Bakusův průvod. Ten měl svoji novodobou premiéru v roce 2014 a navázal tak na nejstarší známou podobu milevských maškar, jak ji známe z 19. století. Milevské maškarní sdružení při něm přebírá od představitelů města symbolickou vládu nad městem po dobu konání oslav masopustu.

Sobotní program 6. února zahájí tradiční jarmark a vepřové hody na náměstí E. Beneše, kde již od dopoledních hodin bude v plném proudu také bohatý kulturní program. Samotný průvod pak vyjde ve 14 hodin od Domu kultury po tradiční trase až na náměstí E. Beneše. Kromě pestré palety masek z Milevska, blízkého i vzdálenějšího okolí uvidíte oblíbený masopustní orchestr Taktsurfer ze švýcar-ského Münchenbuchsee. Toto hudební těleso z partnerské obce nedaleko Bernu v Milevsku dobře znají, neboť zde již v minulosti účinkovalo. Naopak poprvé se zde představí alpští démoni Krampusové. V rámci již zmíněného Festivalu maškar diváci uvidí členy spolků a neformálních sdružení z obcí milevského regionu i z míst vzdálenějších, například z Doudleb nebo Dačic. Celý prů-vod budou snímat kamery, které jej budou přenášet na velkoplošnou obrazovku na náměstí E. Beneše. Po skončení programu na náměstí se akce přesune do Domu kultury v Milevsku, kde je na odpoledne připraven Masopustní rej pro všechny generace. Večer pak bude následovat Masopustní zábava s kapelou Fantom.

Další informace o tradici milevských maškar i o letošním ročníku naleznete ZDE, ZDE  a ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf nechá zateplit panelový dům v ulici Karolíny Světlé, práce začnou během léta

11:33 Varnsdorf nechá zateplit panelový dům v ulici Karolíny Světlé, práce začnou během léta

Šestnáct milionů korun má město připraveno v rozpočtu na zateplení panelového domu v ulici Karolíny …